28.2 C
Santorini
Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προορισμού “Σαντορίνη”

Στον σχεδιασμό δράσεων του Υπουργείου Τουρισμού για το 2020

Πρωτοσέλιδα

Η νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προορισμού “Σαντορίνη” είναι μεταξύ των προγραμματιζόμενων δράσεων της φετινής χρονιάς που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα (15/1) στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντηση, που άνοιξε τον κύκλο συναντήσεων του πρωθυπουργού για την εξάμηνη αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, έγινε ο απολογισμός για το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2019 και παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός για το 2020.

Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε για το Υπουργείο Τουρισμού θετικές παρεμβάσεις και καλή δουλειά με απτά αποτελέσματα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, αναφέροντας συγκεκριμένα:

“Κάναμε καλή δουλειά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, αυτό πιστοποιείται και από τα εθνικοοικονομικά αποτελέσματα με την αύξηση των εσόδων παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο. Έγιναν μια σειρά από θετικές παρεμβάσεις, αντιμετωπίστηκε και το ζήτημα της Thomas Cook, οπότε τώρα ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τον προγραμματισμό των δράσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ώστε να συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω στην καλή δυναμική αλλά να βάλουμε και τα θεμέλια για μια σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ήδη είχαμε συζητήσει που έχει έρθει νομίζω η ώρα να τις υλοποιήσουμε”.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοίζου και ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Κωνσταντίνος Λούλης.

Ως προς τα τουριστικά μεγέθη του 2019 και τις προβλέψεις για το 2020, όπως αναφέρθηκε, για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 οι αεροπορικές αφίξεις ήταν ενισχυμένες κατά 3,8% και οι οδικές μειωμένες κατά 0,9%, διαμορφώνοντας τη συνολική αύξηση χωρίς την κρουαζιέρα στο 2%. Επίσης οι ταξιδιωτικές εισπράξεις συγκρίνοντας το 10μηνο 2019 με το αντίστοιχο 10μηνο 2018 παρουσίασαν αύξηση κατά 13,1%. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9,3%, καθώς και στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 3,7%. Για το 2020 η εικόνα είναι “συγκρατημένα αισιόδοξη”, ενώ θετικά μηνύματα έρχονται από Ρωσία, Ισραήλ, Γαλλία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ.

Επιπλέον σύμφωνα με τον απολογισμό του Υπουργείου, στους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης ανελήφθη σειρά δράσεων, τόσο για την ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όσο και για την προστασία ελληνικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά. Οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

– Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία και ξεκίνησε (για πρώτη φορά) καμπάνια προώθησης της Ελλάδας για την pre-booking περίοδο
– Αντιμετώπιση επιδράσεων χρεοκοπίας Thomas Cook, όπου διασφαλίστηκε η φορολογική ελάφρυνση ελληνικών εταιρειών και η προστασία θέσεων εργασίας
– Ιαματικές πηγές: Αλλαγή νομικού πλαισίου (χρονικός περιορισμός αναγνώρισης) και αναγνώριση 7 ιαματικών πηγών
– Κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου προσέγγισης με την Κίνα για θέματα τουρισμού
– Νέες αεροπορικές συνδέσεις ώστε να ενισχυθεί η Ελλάδα ως προορισμός (Σανγκάη, Μπαχρέιν)
– Σχεδιασμός Μαζικού Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου για αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους
– Συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ για τις μαρίνες Ιτέας, Αρετσού, Πύλου, Ναυπλίου.

Όσον αφορά στον σχεδιασμό Δράσεων “ΜΑΖΙ 2020” αυτός περιλαμβάνει:

1. Δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου με άμεση εφαρμογή σημαντικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση, ενίσχυση και προβολή των Ειδικών Μορφών Τουρισμού
2. Νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προορισμού “Σαντορίνη”
3. Ενίσχυση Θαλάσσιου Τουρισμού με έμφαση στην απλοποίηση της χωροθέτησης και αδειοδότησης των Τουριστικών λιμένων (Μαρίνες)
4. Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου με σκοπό τη συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, με πρωτοποριακές μεταρρυθμιστικές δράσεις
5. Εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης (2021-2030) για την αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας
6. Δημιουργία νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Συνεχίζεται η ανασκαφή στη Θηρασιά

Συνεχίζεται φέτος στη διάρκεια του Αυγούστου, για όγδοη συνεχή χρονιά, η ανασκαφή του προϊστορικού οικισμού της 3ης και των...