Τροπολογία, που εξομοιώνει τις αποδοχές του ιατρικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας (ΓΝΘ) με τις αποδοχές του ΕΣΥ, ψηφίστηκε χθες (29/5) στη Βουλή των Ελλήνων, όπως έκανε γνωστό σήμερα η ΑΕΜΥ ΑΕ, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι “αποτέλεσμα επίμονων προσπαθειών της Διοίκησης να λύσει, ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα του ΓΝΘ, πρόβλημα που σχετίζεται με «λάθος» στον ιδρυτικό νόμο του Νοσοκομείου. Προηγούμενες διοικήσεις, αντί να λύσουν το πρόβλημα, προσπάθησαν να το καλύψουν με μη νόμιμες παροχές, γεγονός που έχει εντοπιστεί σε πρόσφατη Έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που εγκαλεί σε επαναφορά των μισθών στην πλήρη νομιμότητα, στέλνοντας την Έρευνα και στον Εισαγγελέα (ΕΑΔ 4/Α/2020)”.

Η οριστική νομοθετική ρύθμιση του θέματος του μισθολογίου των γιατρών του ΓΝΘ, ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο για το νοσοκομείο, ενισχύοντας τις προσπάθειες της Διοίκησης της ΑΕΜΥ που στοχεύουν στην ουσιαστική αναβάθμισή του, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΑΕΜΥ, που συνεχίζει κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό ενεργειών από τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και ανέλαβε η νέα Διοίκηση:

“Η Διοίκηση της ΑΕΜΥ ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2019 και από τις πρώτες ενέργειές της ήταν η ψήφιση του Ν.4647, άρθρ.7 (ΦΕΚ Α’ 204/16.12.2019) που έλυσε μια ακόμη μισθολογική εκκρεμότητα, αυτή της πληρωμής των εφημεριών που είχαν πραγματοποιηθεί στο ΓΝΘ το έτος 2019.

Άλλη μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια και μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη ήταν να περάσει νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη της ΑΕΜΥ, άρα και του ΓΝΘ, στην πλατφόρμα για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Παρά το ιδιαίτερα βεβαρημένο, λόγω κορονοϊού, πρόγραμμα του Υπουργείου, η Διοίκηση της ΑΕΜΥ με εμπεριστατωμένη εισήγησή της κατόρθωσε να περάσουν δύο νομοθετικές ρυθμίσεις, μια για την ένταξη στην πλατφόρμα (ΦΕΚ 83Α’/10.4.20) και μία για την απλούστευση των διαδικασιών πρόσληψης (ΦΕΚ 64Α’/14.3.20).

Με δεδομένες τις νομοθετικές ρυθμίσεις υπεβλήθησαν τα αιτήματα που οδήγησαν σε δύο Υπουργικές Αποφάσεις έγκρισης πρόσληψης 15 επικουρικών γιατρών και 12 ατόμων λοιπού προσωπικού (Γ4β/ΓΠ/19723/23.3.20) και Γ4α/ΓΠ/25441/30.4.20). Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, γιατί έχουν ήδη προσληφθεί μαίες, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτής.

Πρόσφατα, το ΔΣ της ΑΕΜΥ ενέκρινε το αίτημα του νέου Εντεταλμένου Συμβούλου του ΓΝΘ και πήρε Υπουργική Απόφαση (Γ4β/ΓΠ/29041/7.5.20) έγκρισης πρόσληψης 14 ιατρών, ετήσιας διάρκειας, διαφόρων ειδικοτήτων με έκδοση ΑΠΥ, ένα έκτακτο μεν αλλά απαραίτητο μέτρο για την σημερινή στελέχωση του νοσοκομείου.

Παράλληλα με τις παραπάνω σημαντικές νομοθετικές ενέργειες και υπουργικές αποφάσεις η ιδιαίτερη φροντίδα και αποτελεσματικότητα της Διοίκησης της ΑΕΜΥ για το ΓΝΘ, φάνηκε και στα μάχιμα θέματα της λειτουργίας του Νοσοκομείου. Πιστεύουμε ότι η Κοινωνία της Σαντορίνης εκτίμησε την σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα στο θέμα της άμεσης λειτουργίας του Κέντρου Τεχνητού Νεφρού. Ένα τμήμα, που υπήρχε στα χαρτιά και παρά τα παχιά λόγια έμενε ανενεργό για χρόνια, λειτούργησε ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατική δυσκολία. Λειτούργησε υποδειγματικά, στη βάση προγράμματος αποσπάσεων, τον μοναδικό διαθέσιμο τρόπο στελέχωσης με τις χρονικές πιέσεις που υπήρχαν. Με παρόμοιο τρόπο αντιμετωπίστηκε και η “τεχνητή κρίση” που προέκυψε με την λειτουργία του γυναικολογικού τμήματος, λίγο πριν από το Πάσχα. Το τμήμα λειτούργησε αδιάκοπα και υποδειγματικά και συνεχίζει ακόμη καλύτερα.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΓΝΘ, Βασίλης Μαλαματένιος, με γνώσεις και εμπειρίες ανέλαβε προσωπικά τόσο την περαιτέρω εξέλιξη της λειτουργίας του γυναικολογικού τμήματος, όσο και την σημαντική επέκταση του Κέντρου Τεχνητού Νεφρού, ώστε σύντομα να είναι σε θέση να υπερκαλύψει τις συνολικές ανάγκες των ωφελούμενων αιμοκάθαρσης της Σαντορίνης αλλά και πιθανών επισκεπτών, μια συμβολή στην ανάπτυξη ομάδων εισερχόμενου τουρισμού”.

Η Διοίκηση της ΑΕΜΥ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο για την ενθάρρυνση και συμπαράσταση στις προσπάθειές της, καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη θετική τους ανταπόκριση στα αιτήματά της σχετικά με το ΓΝΘ.

“Υποσχόμαστε ότι με συνεχή δουλειά θα προσπαθούμε την συνεχή και συνεπή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, πάντα αναδεικνύοντας τον ειδικό δημόσιο χαρακτήρα προσφοράς του στη Θήρα και τα γύρω νησιά”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here