Ντοκιμαντέρ για την παράδοση του “Δεκαπέντε” στην ΕΡΤ2

"Στο σώμα της" του Ζαχαρία Μαυροειδή σε α' τηλεοπτική μετάδοση

Η ΕΡΤ2 προβάλλει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 17 Αυγούστου σε α’ τηλεοπτική προβολή το ντοκιμαντέρ του Ζαχαρία Μαυροειδή “Στο σώμα της”.

Κάθε χρόνο στις 31 Ιουλίου, οι τελευταίες εναπομείνασες “δεκαπεντίστρες” πηγαίνουν και ανοίγουν τα κελιά της ανενεργής Μονής της Κοίμησης, στο νότιο άκρο της Θηρασιάς. Για δύο εβδομάδες προσεύχονται κάθε πρωί υπέρ αναπαύσεως των νεκρών και κάθε απόγευμα υπέρ υγείας των ζώντων, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν τη Μονή για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Στο ενδιάμεσο αναπολούν το παρελθόν, αγναντεύοντας την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη στην άλλη μεριά του ηφαιστείου.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη ράθυμη καθημερινότητα της φθίνουσας παράδοσης του “Δεκαπέντε”. Μέσα από τα πορτρέτα των γυναικών που κάθε καλοκαίρι επιστρέφουν για δεκαπέντε μέρες στη Μονή, διερευνά θέματα πίστης, ταυτότητας και φύλου. Το άχραντο σώμα της Παναγίας, το ερημωμένο σώμα της πάλαι ποτέ αγροτικής Θηρασιάς και το φθαρτό σώμα των γυναικών, συνθέτουν μια εφήμερη αναπαράσταση της μεταπολεμικής Ελλάδας στη σκιά της Σαντορίνης.

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2018
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ζαχαρίας Μαυροειδής
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ζωή Μαντά
Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου
Ήχος: Κώστας Φυλακτίδης
Παραγωγή: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Βίκυ Μίχα, Boo Productions, ΕΡΤ Α.Ε., Momento Films
Διάρκεια: 84′


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη