Μ. Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα

Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών παραμένει ένα ανοιχτό θέμα για την επιτροπή εμβολιασμών, όπως διευκρίνισε απόψε κατά την ενημέρωση η πρόεδρός της Μαρία Θεοδωρίδου. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε να εννοηθεί ότι η σύσταση για εμβολιασμό μπορεί να αφορά σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο και όχι σε όλα τα παιδιά.

Όπως τόνισε εμφατικά, ο εμβολιασμός παιδιών ακόμα κι αν αποφασιστεί και όποτε αποφασιστεί “δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα”, σημειώνοντας πως μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για τα εμβόλια mRNA σε παιδιά 12-15 ετών, πριν από τρεις ημέρες, κάθε χώρα λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις για το ζήτημα αυτό.

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι ήδη ΗΠΑ και Καναδάς εμβολιάζουν τα παιδιά με τα εμβόλια αυτά, η αποτελεσματικότητα των οποίων αγγίζει το 100% όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη. Από τα 1.005 παιδιά που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, κανένα δεν ανέπτυξε νόσο. Πάντως σημείωσε πως επειδή η μελέτη έγινε σε σχετικά μικρό αριθμό παιδιών “δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει πιθανές και σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες”.

Αναφερόμενη στους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνει κάποιος υπόψη του προκειμένου να εμβολιάσει τα παιδιά, είπε ότι είναι, η νόσος -η οποία είναι ήπια για τα παιδιά- η διασπορά του ιού και πόσο συμβάλουν τα παιδιά σε αυτή, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό, η ασφάλεια τού εμβολίου και η αποδοχή που έχει ο εμβολιασμός στους γονείς, καθώς μόνο με τη δική τους συναίνεση θα μπορεί να γίνεται το εμβόλιο στα παιδιά τους.

Επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία: Ποια νησιά προπορεύονται και ποια υστερούν

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε τα στοιχεία για την μέχρι τώρα πορεία των εμβολιασμών. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.570.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 3.630.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 34,5% του πληθυσμού και περισσότεροι από 2.040.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που είναι στο 19,44% του πληθυσμού.

Ο κος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που είχαν οι ηλικιακές ομάδες 35-39 και 30-34 ετών, μετά τα πρόσφατα ανοίγματα της πλατφόρμας για όλα τα εμβόλια. Στις ηλικίες 35-39 ετών έχουν κλείσει ραντεβού 107.000 πολίτες, το 20,5% έχει εμβολιαστεί εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που φτάνει στο 36% αν συνυπολογιστούν και τα προγραμματισμένα ραντεβού. Στην ηλικιακή ομάδα 30-34 έχουν κλείσει ραντεβού 63.000 πολίτες, το 17% είχε εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό φτάνει στο 29% αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού.

Όταν επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες για το επόμενο διάστημα, θα ανοίξουν τα ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια και για τους 18+ που προς το παρόν έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού μόνο με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σε σχέση με τα νησιά και την Επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία”, ο κος Θεμιστοκλέους απέδωσε τα εύσημα στην Κύθνο, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έφτασε στο 93% με τουλάχιστον μία δόση και 79% πλήρως εμβολιασμένο. Την καλύτερη μεταβολή στην εμβολιαστική κάλυψη, όπως είπε, την έχει η Σύρος που έφτασε από 12% στο 30%. Παραμένει, όπως χαμηλή η πληρότητα στα ραντεβού σε Σάμο, Νάξο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο.

Σε σχέση με τις παραδόσεις των εμβολίων τον Ιούνιο, είπε ότι από την εταιρεία Pfizer θα παραλάβουμε 2.070.900 δόσεις και από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις. Οι παραδόσεις της εταιρείας AstraZeneca κυμαίνονται μεταξύ 400.000 και 500.000 δόσεων, ενώ η Johnson & Johnson θα συγκεκριμενοποιήσει τις παραδόσεις της τις επόμενες μέρες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη