ΕΔΟΑΟ: Ο κλάδος κρασιού είναι έτοιμος για αποφάσεις που θα του προσδώσουν νέα δυναμική

Ο κλάδος του κρασιού έχει τη βούληση να κάνει το άλμα προς τα μπρος για μια καλύτερη αναπτυξιακή πορεία, αξιοποιώντας αφενός τη διεθνή εμπειρία και κυρίως το επιτυχημένο πορτογαλικό παράδειγμα, κι αφετέρου το ευνοϊκότερο κλίμα στις εξαγωγές που δημιουργεί η νέα πολιτική για την εξωστρέφεια. Αυτό είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα που εξήχθη κατά την ανοιχτή συνάντηση των οινοποιητικών επιχειρήσεων που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου-ΕΔΟΑΟ στις 24/2.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οίνου κος Γιάννης Βογιατζής, η ανταπόκριση της πλειονότητας των οινοποιών στην πρόσκληση της οργάνωσης και το ζωηρό ενδιαφέρον που επέδειξαν στη συζήτηση, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους και διατυπώνοντας προτάσεις, δείχνει ότι ο κλάδος είναι ώριμος για αποφάσεις που θα του προσδώσουν νέα δυναμική και θα άρουν, με τη συνέργεια και της Πολιτείας, τα σημερινά αδιέξοδα, ιδίως στο θέμα της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων.

Για τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από τον Πορτογάλο Frederico Falcao (π. πρόεδρο του Instituto da Vinha e do Vinho, IP) και από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Γ. Βογιατζής – F. Falcao

Περιγράφοντας το πορτογαλικό μοντέλο, ο κος Falcao σημείωσε μεταξύ άλλων ότι  απορροφούνται οι ευρωπαϊκοί πόροι στο σύνολό τους και ότι κύριος διαχειριστής είναι το ίδιο το Ινστιτούτο. Ανέφερε επίσης ότι με κωδικό που τίθεται στις φιάλες, εισπράττεται εισφορά που καταλήγει στο Ινστιτούτο για προωθητικές ενέργειες του οινικού τομέα. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αναφορά του στην υποβολή των φακέλων στα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. προγράμματα, που γίνεται από τα μέσα Νοεμβρίου/αρχές Δεκεμβρίου κάθε έτους, και οι εγκρίσεις δίδονται έως το τέλος Μαρτίου του επόμενου  έτους.

Ο κος Δημητριάδης  με τη σειρά του δεσμεύτηκε για τακτικές συναντήσεις με τον κλάδο, συναρτώντας τες και με την κατάρτιση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου για την προώθηση του ελληνικού κρασιού που, όπως γνωστοποίησε, σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Εξωστρέφειας. Αναφέρθηκε επίσης στις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που επέρχονται στον εξαγωγικό τομέα, με την ενοποίηση και υπαγωγή όλων των σχετικών φορέων στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης και άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, με τον πρόεδρο της ΕΔΟΑΟ να αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή του καταστατικού βάσει του νέου νόμου για τις διεπαγγελματικές, στην αναγκαιότητα επικαιροποίησης του στρατηγικού σχεδίου marketing και branding, καθώς και στον στρατηγικό σχεδιασμό για την αμπελουργία, και την κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου (μέλος του ΔΣ της ΕΔΟΑΟ) να αναφέρεται στον Οινοτουρισμό. Επίσης, για γενικότερα θέματα του αμπελοοινικού τομέα μίλησαν τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Τάσκος Δημήτρης και Διονύσης Γραμματικός.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη