21.1 C
Santorini
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Άρειος Πάγος προς εισαγγελείς: “Ο νόμος δε γνωρίζει ιδιωτικές παραλίες”

Αυστηρές οδηγίες προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών για τη διαφύλαξη της απρόσκοπτης πρόσβασης στις ακτές

Πρωτοσέλιδα

Τον δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών καλούνται να διαφυλάξουν οι εισαγγελείς όλης της χώρας, με εγκύκλιο που απέστειλε την Πέμπτη 4/5 ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, καλώντας τους να παρέμβουν όπου είναι απαραίτητο προς αυτόν τον σκοπό.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική εγκύκλιο, που χαρακτηρίζει μάλιστα το ζήτημα της απρόσκοπτης και ελεύθερης πρόσβασης σε παραλίες και ακτές ως φλέγον, δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες και είναι καθήκον των εισαγγελέων να σταματήσουν όσους τυχόν έχουν περιορίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές.

Ήδη από το 1940, όπως υπενθυμίζει ο κος Παναγιωτόπουλος, ο νομοθέτης έθεσε σε προτεραιότητα την προστασία του αιγιαλού ως “κοινόχρηστο κτήμα”, αδυνατώντας ωστόσο “να προνοήσει τα όσα δεινά θα υφίστατο ο αιγιαλός και η παραλία τα επόμενα χρόνια”.

Διαφήμιση

“Με την κραταιά εισαγγελική πυγμή μας πρέπει να καταστήσουμε τοις πάσι εμφανές, έστω και διά κυρώσεων και διά πράξεων δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά” σημειώνεται στην εγκύκλιο.

“Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει! Αν δε, ενάντια στον νόμο και ανήθικα κοινωνικά, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας υπάρχουν τέτοιες, λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, πρέπει με την εισαγγελική δράση μας να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση! Όχι μόνοι μας, βεβαίως, αλλά με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων […]. Πας δε αντιλέγων και εφόσον εκούσια δεν συμμορφώνεται στον νόμο πειθαναγκάζεται διά τούτο, διά μέτρων δικονομικού καταναγκασμού (ένταλμα σύλληψης στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, κατασχέσεις με διαταγή σας όλων των πραγμάτων και αντικειμένων που έχουν σχέση με το έγκλημα, κατεδάφιση άμεση των παράνομων κατασκευών κ.λπ.)”, τονίζεται στην εγκύκλιο.

“Είναι αδήριτη ανάγκη με την υπηρεσιακή συμπεριφορά μας να δηλούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν επιτρέπουμε την παραβίαση του προορισμού των κοινόχρηστων πραγμάτων και να ελέγχουμε διαρκώς αν η παραχώρηση για χρήση τμημάτων αυτών γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που ορίζει ο νόμος και που εξυπηρετούν τους λουομένους ή την αναψυχή του κοινού”, σημειώνει ο κος Παναγιωτόπουλος, δίνοντας τον τόνο της εισαγγελικής δράσης, ώστε να σταματήσουν “οι ασχημονούντες και αδικοπραγούντες” επί των κοινόχρηστων πραγμάτων.

Δείτε τη σχετική εγκύκλιο εδώ.

Διαφήμιση
  • Πίβα Λάββα - Τοπία του νου
  • Ταξίδια ζωής Πάρι Τσάρτα
  • Σαντορίνη 1670 μ.Χ.
  • Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης
  • Akrotiri 40 years of research

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Νέα πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες

Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως σήμερα (4/12) αργά το απόγευμα, ενώ νέα πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από...
Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση