Ο πολιτισμός και η τέχνη του Κινηματογράφου συναντήθηκαν στην Αμοργό, γοητεύοντας το διεθνές κοινό

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, ο Δήμος Αμοργού, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνδιοργάνωσαν και φέτος, όπως τα τελευταία χρόνια, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού, στο οποίο συμμετείχαν, διαγωνίστηκαν και βραβεύτηκαν ελληνικές αλλά και ξένες ταινίες από όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και επίσημο μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ CIFFT, που εδρεύει στη Βιέννη.

Το 14ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού πραγματοποιήθηκε στις 12-17/11/23 και περιελάμβανε διαγωνιστικό τμήμα με τουριστικές ταινίες και ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο.

Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε και η 6η Ακαδημία Κινηματογράφου Αμοργού, σε όλα τα σχολεία της Αμοργού (Δημοτικά, Γυμνάσιο & Λύκειο), για όλους τους μαθητές αλλά και τους δασκάλους και τους καθηγητές που ενδιαφέρονται για την Τέχνη του Σινεμά. Έγιναν workshops, masterclasses και σημαντικές ομιλίες για τη φωτογραφία και το βίντεο, με παρότρυνση να κυνηγούν το όνειρο της δημιουργίας.

Παράλληλα διεξήχθη το 20ο διεθνές συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ, στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε όλα τα σημαντικά μέρη του νησιού, όπως στην παραδοσιακή πρωτεύουσα Χώρα, στο ιστορικό Βυζαντινό μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, στους αρχαίους οικισμούς της Αμοργού, στον Ελληνιστικό Πύργο στην Αρκεσίνη και στα Βυζαντινά μουσεία της Χώρας και των Θολαρίων. Δοκίμασαν τοπικά προϊόντα και τοπικές σπεσιαλιτέ σε όλο το νησί, γνώρισαν τα φημισμένα βότανα της Αμοργού και απόλαυσαν τοπικούς χορούς και μουσική, ενώ ήρθαν σε επαφή με τους ντόπιους κατοίκους. Επισκέφθηκαν επίσης το ελαιοτριβείο που ήταν σε λειτουργία, μιας και είναι η εποχή του ελαιομαζώματος, δοκίμασαν φρέσκο λάδι με φρεσκοψημένο ψωμί. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και πέντε παραγωγοί από το Λος Άντζελες, οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να γυρίσουν στο προσεχές μέλλον κάποια ταινία στην Αμοργό.

Έγιναν ομιλίες σχετικές με τον πολιτισμό, την κουλτούρα, την γαστρονομία και το περιβάλλον. Η εκπρόσωπος του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου Λίνα Μανωλοπούλου αναφέρθηκε στα κίνητρα που προσφέρει το Κέντρο, για να προσελκύσει νέες παραγωγές στην Ελλάδα. Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Κούτουλας μίλησε για την Κρήτη και την ανάπτυξη του Κρητικού Τουρισμού μετά την Ταινία “Zorba the Greek”. Η Παρασκευή Σαλαβγιά, άτομο με ειδικές ανάγκες, σύμβουλος για άτομα με αναπηρία, παρουσίασε την ταινία “Δύο όψεις ένας κόσμος”. Ο πρέσβης Ανδρέας Παπασταύρου μίλησε για την “επίδραση της Πολιτιστικής Διπλωματίας” στη διασύνδεση των λαών. Ο Πώλ Βιτωρούλης, πολεμικός κινηματογραφιστής και ανταποκριτής του Αμερικάνικου CBS μίλησε για τις πολεμικές του ανταποκρίσεις από πολλές διεθνείς επικίνδυνες αποστολές. Ο παραγωγός και δημοσιογράφος Γιάννης Κουτσομύτης αναφέρθηκε στην ψηφιακή διανομή των διεθνών ταινιών. Ο Πρόεδρος για το όμιλο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης έκανε πρόταση για την ένταξη της Βυζαντινής Μονής της Χοζοβιώτισσας στη λίστα των μνημείων της άυλης κληρονομιάς της UNESCO. Η Ειρήνη Γιαννακοπούλου Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αμοργού και συγγραφέας του Βιβλίου Γαστρονομίας “My Amorgos” μίλησε για τη γαστρονομία ως έναν νέο παράγοντα προσέλκυσης τουριστών (γαστρονομικός τουρισμός) και παρουσίασε τους θησαυρούς της αμοργιανής κουζίνας, τα προϊόντα της και τα ονομαστά της βότανα. Η ομιλία του Δημάρχου Αμοργού Λευτέρη Καραΐσκου είχε θέμα τον βιώσιμο τουρισμό στην Αμοργό.

Συνολικά υπήρχαν καθημερινές προβολές των 148 ταινιών μικρού μήκους που συμμετείχαν στο φεστιβάλ από διάφορα μέρη του κόσμου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού ακόμα για μια χρονιά έδωσε έμπνευση και αγάπη για τον κινηματογράφο, τις ελληνικές και τις διεθνείς ταινίες και τα ντοκιμαντέρ, και έφερε κοντά ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη, ανοίγοντας δρόμους για συνεργασίες και για κοινά projects, διαφημίζοντας το υψηλό επίπεδο των ελληνικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, αλλά και τον τόπο γενικότερα.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη