Αυτοδιοικητικές εκλογές ’23: Ο χάρτης των Περιφερειών

Κ. Μητσοτάκης: Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για την ΝΔ - Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη

Τη μία από τις έξι Περιφέρειες, όπου έγιναν χθες (15/10) επαναληπτικές εκλογές, κέρδισε η ΝΔ (Πελοπόννησο), καθώς σε τέσσερις περιπτώσεις επικράτησαν οι γαλάζιοι “αντάρτες” (Βόρειο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία & Θράκη), ενώ ηττήθηκε και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στα αξιοσημείωτα του β’ γύρου το ποσοστό συμμετοχής που άγγιξε μόλις το 35,16%!

Πιο αναλυτικά:

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δημήτρης Κουρέτας -με στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- απέσπασε ποσοστό 59,68% και επικράτησε του νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού (40,32%), ο οποίος στηρίζεται από την ΝΔ.
  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο ανεξάρτητος Χριστόδουλος Τοψίδης νίκησε με 50,86% έναντι 49,14% τον Χρήστο Μέτιο, τον οποίο στήριξε το κυβερνών κόμμα.
  • Στο Βόρειο Αιγαίο ο ανεξάρτητος νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουντζούρης απέσπασε ποσοστό 54,68% και επικράτησε του Αλκιβιάδη Στεφανή, που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ και τελικά έλαβε 45,32%.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης κέρδισε τον υποψήφιο της ΝΔ και νυν Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη με ποσοστό 56,77% έναντι 43,23%.
  • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Γιάννης Τρεπεκλής επικράτησε της νυν Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα την οποία στήριξε η ΝΔ, με ποσοστό 65,40% έναντι 34,60%.
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υποψήφιος της ΝΔ Δημήτρης Πτωχός απέσπασε ποσοστό 52,77% και επικράτησε του Πέτρου Τατούλη που συγκέντρωσε 47,23%.

Στις υπόλοιπες επτά Περιφέρειες το αποτέλεσμα είχε κριθεί από τον α’ γύρο των εκλογών, την Κυριακή 8/10. Στην Περιφέρεια Αττικής ο Νίκος Χαρδαλιάς (ΝΔ) εξελέγη Περιφερειάρχης με ποσοστό 46,74%. Στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου οι υποψήφιοι με τη ΝΔ ανανέωσαν τη θητεία τους ως Περιφερειάρχες αντίστοιχα οι: Νεκτάριος Φαρμάκης (59,03%), Αλέξανδρος Καχριμάνης (54,72%), Απόστολος Τζιτζικώστας (60,28%), Γιώργος Χατζημάρκος (66,30%), Φάνης Σπανός (48,35%). Το ίδιο έκανε και στην Περιφέρεια Κρήτης ο Σταύρος Αρναουτάκης (78,31%), ο οποίος στηρίχθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Σε επίπεδο Δήμων, ο χθεσινός β’ γύρος των εκλογών έφερε ηχηρές αλλαγές σκυτάλης μεταξύ άλλων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο.

Στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τον Δήμο Αθηναίων, ο ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος είχε στην επαναληπτική μάχη και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχε ποσοστό 55,96% και αναλαμβάνει τα ηνία από τον Κώστα Μπακογιάννη (44,04%). Ο κος Δούκας ανέτρεψε τη διαφορά 27 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων του α’ γύρου (41,35% έναντι 14,19%).

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Στέλιος Αγγελούδης επικράτησε του νυν Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα τον οποίο στήριξε η ΝΔ με ποσοστό 67,33% έναντι 32,67%, κάνοντας την ανατροπή από το σε βάρος του 27,33% έναντι 25,74% του α’ γύρου.

Στον Δήμο Ρόδου, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλέξανδρος Κολιάδης συγκέντρωσε ποσοστό 57,96% αφήνοντας τον προερχόμενο από τη ΝΔ νυν Δήμαρχο του νησιού Αντώνη Καμπουράκη στο 42,04%. Στον α’ γύρο ο κος Καμπουράκης έφτασε μια ανάσα από το όριο του 43% για την εκλογή του (42,74%), ενώ ο κος Κολιάδης ήταν στο 29%.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για την ΝΔ – Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη

“Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους. Ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα αυτής της Κυριακής σίγουρα δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για την ΝΔ. Θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή. Είναι σαφές ότι υπήρξε μια αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψηφίους της ΝΔ. Στο κάτω κάτω η ΝΔ πήρε 41% και όχι 51% και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψηφίους που στηρίχθηκαν από την ΝΔ από το 41% στο 51% δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο” είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοίκητων εκλογών.

“Επίσης θέλω να επισημάνω ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλή η συμμετοχή σε αυτή την κάλπη, κάτι το οποίο νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Από εκεί και πέρα ως προς τα πολιτικά μηνύματα ένα θα πω μόνο. Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα” προσέθεσε.

Επίσης είπε ότι “στο πολιτικό πρόταγμα για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων”.

“Εύχομαι και πάλι καλή αρχή σε όλους τους νέους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες και όπως είπα η κυβέρνηση είναι εδώ για να συνεργαστεί μαζί τους”, σημείωσε.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη