Οι μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της μικροβιακής αντοχής και η ανάγκη ορθής και υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών από γιατρούς, φαρμακοποιούς και πολίτες βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εβδομάδας και ευρωπαϊκής ημέρας ευαισθητοποίησης για τη χρήση αντιβιοτικών.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος σε όλους τους τομείς (ανθρώπινη υγεία, υγεία των ζώων, περιβάλλον και κόστος που επιβαρύνει τα υγειονομικά συστήματα) με δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον και με επίκεντρο την υψηλή θνητότητα των ασθενών από λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στον εξωνοσοκομειακό χώρο. Σύμφωνα με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρόσφατα δεδομένα του ΟΑΣΑ η εφαρμογή βασικών μέτρων ελέγχου και πρόληψης, η βελτίωση της συνταγογράφησης των αντιβιοτικών, η εφαρμογή στην κλινική πράξη άμεσων διαγνωστικών τεστ για τη διάγνωση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος καθώς και η συνεχής ευαισθητοποίηση των πολιτών, αποτελούν στρατηγικές που μπορούν με χαμηλό κόστος να αποδώσουν σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα ενάντια στην μικροβιακή αντοχή.

Τα μέτρα θα πρέπει να επικεντρωθούν και στον περιορισμό της προμήθειας αντιβιοτικών από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών (15%-20%) που συμμετείχαν σε δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου και του ΚΕΕΛΠΝΟ προμηθεύεται αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή, συμβάλλοντας στην αλόγιστη χρήση τους αλλά και στην εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για τον έλεγχο και την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων καθώς και της μικροβιακής αντοχής, το τα τελευταία χρόνια ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής (EU-JAMRAI), έχοντας αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη χρήση αντιβιοτικών

1. Μια νέα απειλή!
Πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, πολλές μικροβιακές λοιμώξεις ήταν θανατηφόρες. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι λοιμώξεις που θεραπεύονταν στο παρελθόν με αντιβιοτικά, να ξαναγίνουν θανατηφόρες, γιατί τα αντιβιοτικά δεν είναι πλέον δραστικά στα μικρόβια που τις προκαλούν.

2. Όχι αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων!
Αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες και διάρροιες οφείλονται τις περισσότερες φορές (>85%) σε ιούς και θεραπεύονται από μόνες τους σε τρεις ή περισσότερες ημέρες.

3. Βήχας, πονόλαιμος, συνάχι, ίωση είναι, μόνη θα περάσει!
Δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται αντιβιοτικά για λοιμώξεις από ιούς. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με τα αντιβιοτικά θα απαλλαγούμε νωρίτερα από τα συμπτώματα της ίωσης ή ότι θα γίνουμε πιο γρήγορα καλά

4. Ακολουθούμε με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού μας!
Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Δεν επιμένουμε στον γιατρό ή στον φαρμακοποιό να μας δώσει αντιβιοτικό. Μόνο ο γιατρός είναι αρμόδιος να καθορίσει το είδος και τον τρόπο χορήγησης του αντιβιοτικού. Δεν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά που τα είχαμε στο σπίτι μας από προηγούμενη χρήση.

5. Δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων!
Η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών στα παιδιά και στους ενήλικες έχει ως αποτέλεσμα τα μικρόβια να γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Έτσι αν στο μέλλον χρειαστούμε τα αντιβιοτικά για τη θεραπεία μίας βακτηριακής λοίμωξης, δεν θα είναι πια αποτελεσματικά.

Αν σταματήσουμε την άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών, τότε προοδευτικά τα μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά και επομένως δραστικά και πολύτιμα όπλα έναντι των μικροβίων.

“Όλοι μας θα πρέπει να επενδύσουμε στην Υγεία των γενεών που έπονται, γιατί τα αντιβιοτικά πλέον δε θα αποτελούν θεραπευτικό όπλο της ιατρικής, αλλά αίτιο εμφάνισης σοβαρών μη ιάσιμων λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια” επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here