19.1 C
Santorini
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς

Πρωτοσέλιδα

Με ανακοίνωσή της, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπενθυμίζει ότι η Αντιπυρική Περίοδος διαρκεί από 1/5/23 έως και 31/10/23. Παρακαλούνται οι πολίτες, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, λαμβανομένων υπόψη των κλιματολογικών παραγόντων του Νοτίου Αιγαίου (ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες κ.α.) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.

Ήδη από την 1η Ιουνίου εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που περιλαμβάνει 5 κατηγορίες κινδύνου. Η κατηγορίες 3 και 4 σημαίνουν αντίστοιχα υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο, ενώ η κατηγορία 5 αφορά την κατάσταση συναγερμού. Η κατάταξη αυτή δεν αφορά την εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά την επικινδυνότητα να εκδηλωθεί μία πυρκαγιά λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν (άνεμοι, θερμοκρασία, υγρασία κ.λπ.).

Διαφήμιση
Αλφαβητάρι Γαστρονομίας Γιώργου Πίττα

Για όλη την αντιπυρική περίοδο, ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας, θα ισχύει επίσης απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, και συγκεκριμένα σε περιοχές της Άνδρου και των νησιών Ρόδου, Σύμης, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου που περιλαμβάνονται σε σχετικά αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Η απαγόρευση θα ισχύσει κατά τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι:
– κατηγορίας 3 (από ώρα 21:00 ως 06:00 της επόμενης ημέρας) μόνο για τις οριζόμενες περιοχές της Π.Ε. Δωδεκανήσου,
– κατηγορίας 4 (από ώρα 14:00 ως 06:00 της επόμενης ημέρας) για όλες τις οριζόμενες περιοχές του Ν. Αιγαίου και
– κατηγορίας 5 (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ως 06:00 της επόμενης ημέρας) για όλες τις οριζόμενες περιοχές του Ν. Αιγαίου

Διαφήμιση

Οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς

– Δεν πραγματοποιούμε υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).
– Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
– Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
– Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
– Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
– Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
– Δεν χρησιμοποιούμε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
– Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.
– Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.
– Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές υπάρχουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Διαφήμιση
  • Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης
  • Πίβα Λάββα - Τοπία του νου
  • Akrotiri 40 years of research
  • Ταξίδια ζωής Πάρι Τσάρτα
  • Σαντορίνη 1670 μ.Χ.

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Ροή ειδήσεων

Γνωστοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής η ίδρυση της ΚΟ “Νέα Αριστερά”

Δήλωση για την ίδρυση της κοινοβουλευτικής ομάδας "Νέα Αριστερά" απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο πρόεδρος...
Διαφήμιση
youtube Atlantea