12.2 C
Santorini
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

ΠΟΜΙΔΑ: Οδηγός για την έκπτωση ΕΝΦΙΑ 10% λόγω ασφάλισης κατοικιών

Share

Οδηγό για την έκπτωση ύψους 10% στον ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης κατοικιών, έδωσε στην δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Οι όροι της έκπτωσης, έχουν ως ακολούθως:

Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση από τον φόρο
Την έκπτωση δικαιούνται αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας σε κάθε είδους κατοικίες και όχι σε επαγγελματικά ακίνητα. Τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση, θεωρούνται κατοικίες και δικαιούνται της έκπτωσης. Εφόσον ο λήπτης της ασφάλισης (δηλαδή αυτός που πληρώνει τα ασφάλιστρα) είναι νομικό πρόσωπο, αλλά ασφαλίζει κατοικία που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, τότε η έκπτωση χορηγείται στο φυσικό πρόσωπο, στου οποίου το Ε9 περιλαμβάνεται η κατοικία αυτή.

Η έκπτωση υπολογίζεται τόσο στον κύριο, όσο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κάθε ασφαλισμένη κατοικία, όπως ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την έκπτωση
– Το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα ασφάλισης των μελών της ΠΟΜΙΔΑ, καλύπτει εκτός αυτών και πλειάδα άλλων περιστατικών και κινδύνων που μπορεί να απειλήσουν μια κατοικία. Ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα στα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ, να καλυφθούν με αρκετά οικονομικότερο τρόπο από τον κίνδυνο του σεισμού, με απαλλαγή 4% επί του κόστους των ζημιών.
– Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1000 ευρώ/τ.μ. των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης, αποκλείοντας ένα σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών. Για το έτος 2023, η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900 ευρώ/τμ. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9, δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση.

Παράδειγμα 2023: Κατοικία 100 τμ με βοηθητικούς χώρους 20 τμ, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη με (100+20)=120 τμ x 900 ευρώ = 108.000 ευρώ.

Λεπτομέρεια: Ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ δεν ενδιαφέρεται αν είναι ασφαλισμένος ο βοηθητικός χώρος, αλλά μόνο αν το ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι τουλάχιστον 108.000 ευρώ. Οπότε, αν το κυρίως κτήριο ήταν ασφαλισμένο με 1080 ευρώ/τμ, τότε η έκπτωση δίνεται κανονικά.

Πότε δίνεται ολόκληρη η έκπτωση
Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση, η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες, θα δικαιούται αναλογική έκπτωση. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους, δεν δικαιούται καμίας έκπτωσης. Επίσης ακίνητο το οποίο δεν ήταν ασφαλισμένο και για τους τρεις κινδύνους, αλλά με πρόσθετη πράξη τους συμπεριέλαβε, ο χρόνος έκπτωσης προσμετράται από την ημερομηνία έναρξης της πρόσθετης πράξης.

Παράδειγμα: Ακίνητο το οποίο προσθέτει σε υφιστάμενο συμβόλαιο πυρός τους κινδύνους πλημμύρας και σεισμού την 1/7/2024 θα δικαιούται έκπτωσης 50% (6 μήνες) στον ΕΝΦΙΑ του έτους αναφοράς.

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave

Σε ποιες ασφαλιστικές εταιρείες
Η ασφάλιση θα πρέπει να γίνει μέσω ασφαλιστικής επιχείρησης, που είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο ασφαλιστικών επιχειρήσεων, το οποίο τηρείται στη διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδας. Μπορείτε να δείτε αυτές τις εταιρείες εδώ.

Πώς γίνεται η υποβολή της αίτησης
Αν αναζητήσετε μέσω Google την “Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών”, θα εισαχθείτε κατευθείαν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Διαφορετικά θα εισέλθετε μέσω myaade.gov.gr και θα ακολουθήσετε τα εξής βήματα: Εφαρμογές – δημοφιλείς εφαρμογές – myProperty – Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

Εν συνεχεία εισέρχεστε με τους κωδικούς TAXIS στην πλατφόρμα και η περιήγηση συνεχίζεται ως εξής: Δημιουργία νέας αίτησης – Υποβολές αιτήσεων χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ νέα αίτηση – Οι κατοικίες μου. Κάθε κατοικία αντιστοιχεί σε έναν ΑΤΑΚ, και στο τέλος της γραμμής υπάρχει το εικονίδιο για να ανοίξει το ασφαλιστήριο. Πατώντας σε αυτό το εικονίδιο ανοίγει νέα οθόνη και πατώντας το + μας εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία των συμβολαίων μας. Για κάθε συμβόλαιο μπορεί να υπάρχουν ως και 4 εγγραφές, οι οποίες αφορούν τον τρόπο πληρωμής. Δηλαδή αν ο τρόπος πληρωμής είναι τρίμηνος θα πρέπει να πατάμε “προσθήκη”, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το ασφαλιστικό έτος με 4 εγγραφές που αφορούν τα επιμέρους τρίμηνα ασφάλισης.

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Δήλωση συνιδιοκτητών
Ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών, αν υπάρχουν. Μετά την επιλογή των ασφαλιστηρίων θα εμφανιστεί εικονίδιο στα δεξιά της γραμμής ”Συνιδιοκτήτες / Τρίτα πρόσωπα” μέσω του οποίου θα δηλωθούν οι συνιδιοκτήτες, ή αυτοί για τους οποίους ο λήπτης πληρώνει την ασφάλιση. Αυτά τα πρόσωπα θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE, αλλά και στο email που έχει δηλωθεί, έτσι ώστε να υποβάλουν κι αυτοί αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Μπορεί να τροποποιηθεί ήδη υποβληθείσα αίτηση;
Βεβαίως. Επιλέγετε ”δημιουργία νέας αίτησης / προβολή αιτήσεων” – προβολή αίτησης και πάνω δεξιά ”Επιλογές”, όπου δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης, επισκόπησης ιστορικού και εκτύπωσης της αίτησης.

Υπάρχει ενημέρωση για την πορεία της αίτησης;
Ναι, στην πρώτη σελίδα επιλέγετε ”Αποτελέσματα αιτήσεων”, πεδίο στο οποίο δίνεται ενημέρωση ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας, καθώς και για την αποδοχή ή όχι της χορήγησης του μειωμένου ΕΝΦΙΑ.

Διαφήμιση

Αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τις ασφαλίσεις κατοικιών από φυσικές καταστροφές – Έντυπο με τα βήματα της διαδικασίας για την έκπτωση
Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ασφαλίσεις κατοικιών από φυσικές καταστροφές με το κίνητρο του μειωμένου ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ αναμένεται αυξημένη κινητικότητα και λόγω της υποχρεωτικής ασφάλισης των επιχειρήσεων. Αυτό αναφέρθηκε κατά την σημερινή παρουσίαση του νέου ηλεκτρονικού εργαλείου “NatCat Monitor” της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και της έρευνας για καταστροφικά γεγονότα 1993 – 2023.

Στο μεταξύ, η ΕΑΕΕ εξέδωσε έντυπο με τίτλο “Τι πρέπει να κάνω για να πάρω την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για την ασφαλισμένη κατοικία μου;”, παρουσιάζοντας με απλό και συνοπτικό τρόπο τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασφαλισμένοι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2024.

Δείτε το παρακάτω:

 

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη