Ποτήρι κρασί με φόντο το ηλιοβασίλεμα της ΣαντορίνηςΈνα μεγάλο οδοιπορικό για την ανάδειξη του οινοτουρισμού σε όλη χώρα, ετοιμάζει για τον Ιούλιο το Υπουργείο Τουρισμού, ξεκινώντας από τη Σαντορίνη, την πλέον ίσως διεθνώς αναγνωρίσιμη οινοποιητική περιοχή της χώρας. Μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν σε περιοχές με ισχυρή παρουσία στον τομέα της οινοποίησης, επιδιώκεται να αναδειχθεί η δυναμική προοπτική που υπάρχει στις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες στήριξης του ελληνικού τουρισμού και να συντελέσουν στην πολύπλευρη ανάπτυξη του τομέα.

Η αρχή γίνεται σήμερα και αύριο, 5-6/7, με την εκδήλωση με θέμα “Ελληνικός Οινοτουρισμός-Στρατηγικές & προοπτικές για τη μετά-Covid εποχή” που διοργανώνεται μαζί με τον ΕΟΤ, τον Δήμο Θήρας και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με τη στήριξη της Aegean Airlines.

Την εκδήλωση έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν ξένοι και Έλληνες δημοσιογράφοι, ειδικοί του οίνου και του οινοτουρισμού, ενώ συμμετέχουν σε αυτό θεσμικοί παράγοντες του οινοτουρισμού σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, καθώς και πρέσβεις ξένων χωρών (Γερμανία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο), Έλληνες παραγωγοί, ειδήμονες και άλλοι παράγοντες.

Διαφήμιση

H υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ως αρμόδια για τις θεματικές μορφές τουρισμού, θα εκκινήσει τις εργασίες του διημέρου εστιάζοντας στις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από το υπουργείο για την ενίσχυση του οινοτουρισμού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ η γενική γραμματέας Τουρισμού, Βίκυ Λοϊζου, θα αποτυπώσει τις δυνατότητες ενίσχυσης των ειδικών μορφών τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά τη διάρκεια του συνεδριακού σκέλους της διήμερης εκδήλωσης.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμβάλουν, με παρεμβάσεις τους, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας.

Επίσης, ομιλίες και παρουσιάσεις θα γίνουν από τους:

  • José Antonio Vidal, ιδρυτή- πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Οινοτουρισμού (GWTO)
  • Δρ Παναγιώτα Διονυσοπούλου, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού
  • Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας Αττικής του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”
  • Ιωάννη Καρακάση, Master of Wine
  • Δρ. Ιωάννη Βογιατζή, πρόεδρο ΔΣ ΕΔΟΑΟ και πρόεδρο ΔΣ ΣΕΟ
  • Νικόλαο Μηλιαράκη, εκπρόσωπο “Wines of Crete”

Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία για περιήγηση σε αμπελώνες του νησιού και για οινογνωσία σε οινοποιητικές μονάδες, οι οποίες έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου (ΣΕΟ) του υπουργείου Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα αναδειχθούν οι μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει ο ελληνικός οινοτουρισμός πανελλαδικά και θα παρουσιαστούν σχετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ψηφιακού portal για τα επισκέψιμα οινοποιεία, η ανατοποθέτηση και η ενίσχυση του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου (ΣΕΟ), η λειτουργία Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού και η στήριξη επενδύσεων σε υποδομές μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.

“Στόχος του οδοιπορικού, που θα συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχουν επισκέψιμα οινοποιεία, είναι να συνδεθούν ο τουρισμός και τα ταξίδια με τις επισκέψεις σε οινοποιεία της χώρας και οι συγκεκριμένες περιοχές να στηριχθούν και να εξελιχθούν σε πόλους έλξης ενός παγκόσμιου κοινού”, σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here