16.4 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στη Σελήνη – Πλησιάζει η εκτόξευση της αποστολής Artemis 1

Share

Στις 29 Αυγούστου ενδέχεται να εκτοξευθεί η αποστολή Artemis 1, η πρώτη του αμερικανικού προγράμματος για την επιστροφή στη Σελήνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η NASA. Άλλες δύο ημερομηνίες που θεωρούνται πιθανές για την εκτόξευση είναι στις 2 ή 5 Σεπτεμβρίου. Η NASA επέλεξε σκόπιμα να κάνει την ανακοίνωση αυτή σήμερα, ανήμερα της επετείου από την προσσελήνωση της αποστολής Apollo 11 στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου 1969.

Το πρόγραμμα Artemis σηματοδοτεί την επιστροφή των Αμερικανών στον δορυφόρο της Γης, 53 χρόνια αργότερα από την ιστορική προσσελήνωση του Apollo 11. H πρώτη αποστολή ωστόσο δεν θα είναι επανδρωμένη, καθώς ο στόχος είναι να γίνει μια δοκιμή του νέου, γιγαντιαίου πυραύλου της NASA, του SLS (αυτή θα είναι η πρώτη πτήση του) και της κάψουλας “Ωρίων” στην κορυφή του.

Η εκτόξευση θα γίνει από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα. Η κάψουλα θα φτάσει στη Σελήνη όπου θα τεθεί σε τροχιά προτού να επιστρέψει στη Γη. Ανάλογα με την οριστική ημερομηνία της εκτόξευσης, η αποστολή θα διαρκέσει συνολικά από 39 έως 42 ημέρες.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ο “Ωρίωνας” έχει ήδη βρεθεί στο διάστημα μία φορά, για μια δοκιμαστική πτήση, το 2014. Τότε έκανε δύο περιστροφές γύρω από τη Γη ώστε να δοκιμαστεί η θερμική ασπίδα του. Αυτή τη φορά θα φτάσει πολύ πιο μακριά και θα βιώσει πολύ πιο ακραίες συνθήκες κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα: ταχύτητα σχεδόν 40.000 χιλιομέτρων την ώρα και θερμοκρασία που θα φτάνει τη μισή εκείνης που καταγράφεται στην επιφάνεια του Ήλιου, όπως εξήγησε ο πεύθυνος της αποστολής Μάικ Σαράφιν.

Η επανδρωμένη αποστολή Artemis 2 είναι προγραμματισμένη για το 2024. Οι αστροναύτες δε θα πατήσουν ωστόσο στην επιφάνεια της Σελήνης, παρά θα κάνουν μια περιστροφή γύρω της. Με βάση τον προγραμματισμό της NASA, την ευκαιρία να περπατήσουν στο σεληνιακό έδαφος θα έχουν τα μέλη της αποστολή Artemis 3, το νωρίτερο το 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη