Σχεδόν δέκα φορές περισσότερο οξείδιο του θείου (SOX) απ’ ότι τα 260 εκατ. αυτοκίνητα που υπήρχαν στην Ευρώπη το 2017, εκλύουν γύρω από τις ευρωπαϊκές ακτές τα κρουαζιερόπλοια της Carnival Corporation, εταιρείας κολοσσού στον χώρο της κρουαζιέρας πολυτελείας, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Transport & Environment. Ακολουθεί η Royal Caribbean Cruises, δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, που παράγει τέσσερις φορές περισσότερο οξείδιο του θείου σε σχέση με τον ευρωπαϊκό στόλο αυτοκινήτων.
Σε απόλυτους αριθμούς, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ατμοσφαιρική ρύπανση SOX από κρουαζιερόπλοια, με τη Γαλλία και τη Νορβηγία να ακολουθούν από κοντά, σε επίπεδο πόλεων στην πρώτη πεντάδα βρίσκουμε τη Βαρκελώνη, την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, τη Βενετία, το Σαουθάμπτον και την Τσιβιταβέκια (Ρώμη). Οι περιοχές αυτές είναι τόσο εκτεθειμένες καθώς αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, αλλά και επειδή έχουν λιγότερο αυστηρά πρότυπα για θειούχα καύσιμα, τα οποία επιτρέπουν στα κρουαζιερόπλοια να τα καίνε κατά μήκος των ακτών τους.
“Τα πολυτελή κρουαζιερόπλοια είναι πλωτές πόλεις που τροφοδοτούνται με μερικά από τα πιο βρώμικα καύσιμα. Οι πόλεις ορθώς απαγορεύουν τα αυτοκίνητα ντίζελ, επιτρέπουν όμως την ελεύθερη διέλευση κρουαζιεροπλοίων που εκπέμπουν τοξικούς ρύπους, βλάπτοντας τόσο αυτούς που βρίσκονται πάνω στο σκάφος όσο και αυτούς που βρίσκονται στις κοντινές ακτές. Αυτό είναι απαράδεκτο!” δήλωσε ο Faig Abbasov, διευθυντής ναυτιλιακής πολιτικής της Transport & Environment.
Οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου (NOX) από κρουαζιερόπλοια στην Ευρώπη επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό ορισμένες πόλεις, που ισοδυναμούν με περίπου το 15% των ΝΟΧ που εκπέμπονται από τον στόλο των ευρωπαϊκών επιβατικών αυτοκινήτων σε ένα έτος, σύμφωνα με την έκθεση. Στη Μασσαλία, για παράδειγμα, 57 κρουαζιερόπλοια εκπέμπουν σχεδόν την ίδια ποσότητα NOX με το ένα τέταρτο των 340.000 επιβατικών αυτοκινήτων της πόλης. Κατά μήκος των ακτών της Νορβηγίας, της Δανίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Μάλτας, τα κρουαζιερόπλοια είναι επίσης υπεύθυνα για περισσότερα NOX από την πλειονότητα του στόλου των αυτοκινήτων τους.
Η Ευρώπη θα πρέπει να εφαρμόσει το λιμενικό πρότυπο με μηδενικές εκπομπές ρύπων το συντομότερο δυνατό και αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους τύπους πλοίων. Η έκθεση συστήνει επίσης να επεκταθούν οι περιοχές ελέγχου των εκπομπών ρύπων που προς το παρόν υπάρχουν μόνο στις Βόρειες και Βαλτικές Θάλασσες και τη Μάγχη, και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές θάλασσες. Επιπλέον, η έκθεση συνιστά τη ρύθμιση των εκπομπών NOX από τα υπάρχοντα πλοία, τα οποία προς το παρόν εξαιρούνται από τα πρότυπα NOX που ισχύουν σε περιοχές ελέγχου των εκπομπών.
“Υπάρχουν αρκετές ώριμες πια τεχνολογίες για να γίνουν τα κρουαζιερόπλοια περισσότερο καθαρά. Η ηλεκτρική ενέργεια από την ξηρά, οι μπαταρίες για μικρότερες αποστάσεις αποτελούν μερικές λύσεις, ενώ η τεχνολογία υδρογόνου μπορεί να τροφοδοτήσει ακόμα και τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια. Ο τομέας της κρουαζιέρας προφανώς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει οικειοθελώς τη μετάβαση στις νέες τεχνολογίες, οπότε απαιτείται από τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρά πρότυπα μηδενικών εκπομπών ρύπων” κατέληξε ο Faig Abbasov.
[adning id="140783"]