Οι νέοι κανόνες της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών

Σε αλλαγές στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να διευκολύνει τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να… ζεστάνει τα δημόσια ταμεία. Τα βασικά της χαρακτηριστικά της είναι η χαμηλή μηνιαία δόση η οποία ξεκινά από 100 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων που μπορεί να φθάσουν έως και τις 48.

Επίσης καταργούνται τα όρια οφειλών (έως 7.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και έως 10.000 ευρώ για νομικά) προκειμένου να μπει κανείς στην ρύθμιση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο καταρτίζεται και νέο σχέδιο για ρύθμιση οφειλών, ώστε να μειώνονται και οι προσαυξήσεις.

Εγκύκλιος
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στις κατά τόπους εφορίες σχετική εγκύκλιο με την οποία καθορίζονται οι νέοι κανόνες της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι ακόλουθες διατάξεις:

Αναπροσαρμόζεται το ποσό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής από 146,74 ευρώ σε 100 ευρώ.

Ρύθμιση οφειλών σε 45 δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων).

Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από την εφορία να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 3888/2010, που προβλέπει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις που μπορούν να φτάσουν τις 45. Όμως, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλες τις δόσεις που θα έπρεπε να είχε πληρώσει αν είχε ενταχθεί το 2010. Δηλαδή θα πρέπει να προκαταβάλει 22 δόσεις (αν κάνει αίτηση τον Αύγουστο) για να διεκδικήσει τις υπόλοιπες 23.

Διακανονισμός οφειλών σε 48 δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν να ενταχτούν στις διατάξεις του ν. 2648/1998, όπου γίνεται διακανονισμός με περισσότερες δόσεις, που μπορούν να φτάσουν έως και τις 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου), αλλά δεν προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων.

Η δυνατότητα επέκτασης των δόσεων στις 60 για τους οικονομικά αδύναμους παύει να ισχύει.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές παρελθόντων ετών. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή να έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που δημιουργήθηκαν. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι καταργούνται τα όρια οφειλών που υπήρχαν με το ισχύον νομικό καθεστώς.

Και στις δύο περιπτώσεις (45 ή 48 δόσεις) δεν ισχύουν πια τα όρια των 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και των 75.000 για νομικά πρόσωπα, τα οποία μπορούσαν να ρυθμιστούν.

Η ένταξη στη ρύθμιση «παγώνει» τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί, ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογουμένου (ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ).

Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων της θα επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Πηγή: http://www.imerisia.gr – Άρθρο του Κώστα Ταγάρη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη