Νέος κοροναϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα έφθασε τους 490, ενώ δύο αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς το Χονγκ Κονγκ ύστερα από τον πρώτο θάνατο ασθενούς που καταγράφηκε εκεί και 10 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

Ακολουθούν οι νεότερες εξελίξεις:

– Ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα έφθασε χθες τους 490, καθώς καταγράφηκαν 65 νέοι θάνατοι (αριθμός ρεκόρ) σε σχέση με μια ημέρα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

– Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα ανήλθε χθες σε 3.887. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πλέον 24.324.

– Σχεδόν 230 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε 27 άλλες χώρες και περιοχές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών.

– Περίπου 3.700 άνθρωποι τελούν σε καραντίνα σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται αρόδου στην Ιαπωνία με 10 εξ αυτών να βρίσκονται θετικοί στον νέο ιό.

– Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εμπόδισαν πάνω από 1.800 επιβάτες και πλήρωμα να αποβιβαστούν από κρουαζιερόπλοιο αφού κάποια μέλη του πληρώματος ανέφεραν ότι είχαν πυρετό και άλλα συμπτώματα.

– Οι ασιατικές μετοχές σταθεροποιήθηκαν ενώ οι μετοχές στην Κίνα κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω ελπίδων για πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας προκειμένου να αποσοβηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος από την επιδημία.

– Η Ταϊβάν ανέφερε ότι θα αναστείλει από αύριο την είσοδο για όλους τους Κινέζους πολίτες που ζουν στην ηπειρωτική Κίνα.

– Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου δήλωσε ότι η επιδημία θα καθυστερήσει την αύξηση στις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα που αναμένονταν από τη “φάση 1” της εμπορικής συμφωνίας, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτό τον μήνα.

– “Η εξάπλωση του κοροναϊού θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν “κρύο ντους” πάνω στην αυξανόμενη δυναμική των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020″, δήλωσε σήμερα ο Τοσίρο Μούτο, διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο.

– Η American Airlines και η United Airlines ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν πτήσεις προς και από το Χονγκ Κονγκ ύστερα από αυτή την εβδομάδα.

– Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, συνεχίζουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την πόλη Ουχάν.

– Οι αρχές της Ουχάν μετατρέπουν οκτώ επιπλέον κτίρια, περιλαμβανομένων κλειστών γηπέδων, εκθεσιακών και αθλητικών κέντρων σε νοσοκομεία

– Τα σχολεία στη Σανγκάη θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

– Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας της επιδημίας που μέχρι στιγμής είναι κάτω 2,1% είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες σημαντικές επιδημίες.

Για συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας του κοροναϊού δείτε εδώ.

[adning id="140783"]

Οι επιστήμονες ετοιμάζονται να “βαφτίσουν” επίσημα τον νέο κοροναϊό
Στο μεταξύ, ο νέος κοροναϊός σύντομα θα αποκτήσει ένα νέο κανονικό όνομα και όχι το προσωρινό “2019-nCoV” που του έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μια ομάδα επιστημόνων εργάστηκε επί δύο εβδομάδες πίσω από κλειστές πόρτες για να βρει όνομα και η απόφασή τους αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σε λίγες ημέρες.

Η επίκουρη καθηγήτρια Κρίσταλ Γουάτσον του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι “η ονομασία ενός νέου ιού συχνά καθυστερεί αρκετά και η προσοχή έχει εστιαστεί μέχρι σήμερα στο πρόβλημα της δημόσιας υγείας, πράγμα κατανοητό. Υπάρχουν όμως λόγοι που η ονομασία του ιού θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα”.

Για να τον διακρίνουν από τους προηγούμενους κοροναϊούς, έως τώρα οι επιστήμονες τον λένε “νέο” ή “2019-nCoV”, που σημαίνει “ένας νέος κοροναϊός, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2019”. “Το όνομα αυτό που έχει σήμερα, δεν είναι εύκολο στη χρήση του, με αποτέλεσμα τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να χρησιμοποιούν άλλα ονόματα για τον ιό. Ο κίνδυνος όταν δεν υπάρχει ένα επίσημο όνομα, είναι ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν όρους όπως Ιός της Κίνας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις εναντίον συγκεκριμένων πληθυσμών”, τόνισε η δρ Γουάτσον.

Την κατάσταση επιδεινώνουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπου ανεπίσημα ονόματα επικρατούν γρήγορα και μετά είναι δύσκολο κανείς να τα “ξεριζώσει”. Το επείγον καθήκον της επίσημης ονοματοδοσίας του ιού είναι ευθύνη της Διεθνούς Επιτροπής Ταξινόμησης των Ιών (ICTV).

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ, το όνομα για τον νέο κοροναϊό δεν πρέπει να περιλαμβάνει γεωγραφική ένδειξη, όνομα ανθρώπου, ζώου ή φαγητού, ούτε αναφορές σε συγκεκριμένη κουλτούρα ή βιομηχανία. Πρέπει επίσης να είναι σύντομο και περιγραφικό όπως το SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο).

Το 2009 το ξέσπασμα του ιού Η1Ν1 είχε ανεπίσημα βαφτιστεί “γρίπη των χοίρων”. Αυτό οδήγησε την Αίγυπτο να εξοντώσει όλο τον πληθυσμό των χοίρων της χώρας, παρόλο που ο ιός εξαπλωνόταν από τους ανθρώπους και όχι από τους χοίρους. Αλλά και τα επίσημα ονόματα μπορεί να αποδειχθούν προβληματικά. Ενδεικτικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) άσκησε κριτική για το όνομα που δόθηκε στον ιό MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) το 2015, καθώς θεωρήθηκε ότι το εν λόγω όνομα ευνοούσε την πυροδότηση αντιδράσεων κατά συγκεκριμένων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων (εν προκειμένω αραβικών και μουσουλμανικών).

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη