17.5 C
Santorini
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Οι θέσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης για τα νέα μέτρα στον χώρο της φιλοξενίας

Πρωτοσέλιδα

Τις θέσεις και τους προβληματισμούς της πάνω στο επίκαιρο θέμα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό για το “πράσινο τέλος” επί του υπάρχοντος φόρου διαμονής και για την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, διατυπώνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, διά του προέδρου της Αντώνη Ηλιόπουλου.

Ως προς την επιβολή του “πράσινου τέλους” ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης αντιπροτείνει ως πιο δίκαιο και αναλογικό να επιβάλλεται βάσει της τιμής χρέωσης του δωματίου, ενώ καταθέτει και τις ενστάσεις της για τον τρόπο επιβολής του στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επίσης, κάνει λόγο για αγορά δύο ταχυτήτων, από τη στιγμή που τα φορολογικά μέτρα στη βραχυχρόνια μίσθωση θα ισχύουν για πλέον των τριών ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση, ζητά να γίνει διαβούλευση με την ξενοδοχειακή αγορά και τους κοινωνικούς εταίρους της τουριστικής αγοράς προς αποκατάσταση της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας και της δικαιότητας των νέων μέτρων.

Διαφήμιση

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης:

“Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης συμπαρίσταται ηθικά και ουσιαστικά στην καταστροφή των πλημμυρών της Θεσσαλίας, στους χιλιάδες πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους. Είναι πάντα παρούσα και αλληλέγγυα σε τέτοια φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα.

Αναγνωρίζοντας τα σύγχρονα προβλήματα της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη η χώρα να θωρακιστεί απέναντι στις φυσικές καταστροφές, υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της Πολιτείας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης, αποκατάστασης και ενός νέου σχεδιασμού απέναντι στα φυσικά αυτά φαινόμενα.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι πάντα πρωτοπόρος στην κοινωνική συνεισφορά, και σε έμπρακτες πράξεις αλληλεγγύης και υποστήριξης των συμπολιτών μας, όταν καθίστανται προσωρινά αδύναμοι.

Παράλληλα όμως εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας, απέναντι στην εξειδίκευση των εξαγγελθέντων μέτρων καθώς και του πρασίνου τέλους από τον Πρωθυπουργό της χώρας, όπως παρουσιάστηκε και εξειδικεύτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Διαφήμιση
Πίβα Λάββα - Τοπία του νου

Συγκεκριμένα:

1. Θεσπίζεται επιπρόσθετο πράσινο τέλος αυξημένο κατά 1-6 ευρώ επιπλέον του υφιστάμενου φόρου διαμονής, με κριτήριο την κατηγορία του ξενοδοχείου και όχι την τελική τιμή χρέωσης του δωματίου. Έτσι δημιουργείται το παράλογο γεγονός να επιβαρύνεται ένα δωμάτιο 5αστερου ξενοδοχείου στην περιοχή της Κομοτηνής τελικού κόστους διαμονής 100 ευρώ κατά 10% ενώ αντίστοιχα ένα 5άστερο δωμάτιο 1.000 ευρώ στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη κατά 1%.

Επομένως θίγεται η κοινή λογική της αναλογικότητας του τελικού ποσού που θα έπρεπε να υπολογίζεται για το νέο τέλος, και όχι της κατηγορίας του ξενοδοχείου. Με τον τρόπο αυτό πλήττεται υπέρογκα η ανταγωνιστικότητα πολλών ξενοδοχείων χαμηλότερου κόστους, που αφορά κυρίως περιοχές χαμηλής τουριστικής κινητικότητας και ελκυστικότητας, αλλά σημαντικών και εμβληματικών περιοχών της χώρας. Δημιουργούνται έτσι πολλές ταχύτητες ξενοδοχείων, με άδικη ενσωμάτωση ενός πρόσθετου κόστους, και αλλοιώνεται η σημερινή ισορροπία της αγοράς.

Επιπροσθέτως το τέλος αυτό θα έπρεπε να είναι στην διαχείριση της Περιφέρειας και του Δήμου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όχι στον κοινό κορβανά.

2. Θεσπίζονται νέοι κανόνες στην βραχύχρονη μίσθωση και συγκεκριμένα υπόκεινται σε πλήρη έλεγχο φορολογικό και τεχνικό, οι ιδιοκτήτες τριών και άνω ακινήτων ενώ θεσπίζεται τέλος 1,50 ευρώ και πάλι ανεξάρτητα του μεγέθους και του τόπου των ακινήτων.

Και στην περίπτωση αυτή εκλείπει το κριτήριο του τελικού εισοδήματος, δηλαδή βίλα πέντε υπνοδωματίων των 1.500 ευρώ καταβάλλει 1,50 ευρώ, ενώ ένα δωμάτιο 5αστερου ξενοδοχείου 10 ευρώ. Παράλληλα η μη απαίτηση ενδελεχών φορολογικών και τεχνικών – ποιοτικών απαιτήσεων (αδειοδοτήσεων ΕΟΤ) για μέχρι δύο ακίνητα δημιουργεί αδικαιολόγητα δύο ταχύτητες στην αγορά. Για παράδειγμα δύο πολυτελή ακίνητα στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη και ανεξάρτητα του τελικού τιμήματος έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση και λειτουργούν χωρίς καταβολή ΦΠΑ, ούτε απαίτηση σήματος λειτουργίας, από ένα σετ τριών συμβατικών ακινήτων (διαμερισμάτων) στην περιοχή της Κυψέλης.

Ο μη περιορισμός λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 60 μέρες τον χρόνο και σε ποσόστωση επί τοις % των διαθεσίμων ακινήτων, δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά για την εξεύρεση κατοικιών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους δημόσιους λειτουργούς (αστυνομία, πυροσβεστική, νοσοκομεία, δάσκαλοι, καθηγητές κλπ) κάτι που δυστυχώς χαρακτηρίζει την Σαντορίνη.

Θεωρούμε πως η επείγουσα επίσπευση της κυβέρνησης, έναντι της μεγάλης φυσικής καταστροφής στη Θεσσαλία, οδήγησε σε μέτρα που χρειάζονται μία περαιτέρω διαβούλευση με την ξενοδοχειακή αγορά και τους κοινωνικούς εταίρους της τουριστικής αγοράς προς αποκατάσταση της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας και της δικαιότητας των νέων μέτρων.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος πάντα πρωτοπόρος στην κοινωνική ενσυναίσθηση, στην αλληλεγγύη και στην υποστήριξη των πολιτειακών πρωτοβουλιών είναι παρών να συμβάλλει. Ευελπιστούμε πως οι επί χρόνια συντεταγμένες και επεξεργασμένες προτάσεις μας να ληφθούν υπόψη στην τελική λήψη των αποφάσεων.”

Διαφήμιση
  • Σαντορίνη 1670 μ.Χ.
  • Ταξίδια ζωής Πάρι Τσάρτα
  • Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης
  • Akrotiri 40 years of research

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar after sunset
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Ροή ειδήσεων

Γενική Συνέλευση και εκλογές στην Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης

Γενική Συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 13/12 στην Ένωση Ξενοδόχων...
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση