“Οινάνθη”, μια τιμητική έκδοση για τη Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα 

Η “Οινάνθη” είναι ένα βιβλίο από τις Εκδόσεις Φοίνικα, αποτέλεσμα αγάπης και απεριόριστου σεβασμού όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτό, και προσφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στον άνθρωπο που στήριξε πάνω από μισό αιώνα την υπόθεση του ελληνικού κρασιού.

Συνολικά 28 οινοποιεία και συνεταιριστικοί φορείς ανέλαβαν την πρωτοβουλία χορήγησης της τιμητικής έκδοσης, μιας συλλογής από 50 κείμενα από το αρχείο της κας Κουράκου, που συνιστά μια περιήγηση στην πολύτιμη εργογραφία της. Στην έκδοση δόθηκε ένας συμβολικός τίτλος που παραπέμπει στα “εύοσμα άνθη της άγριας αμπέλου”.

Η κα Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα στο Συνέδριο “Άμπελος 2013”, στη Σαντορίνη, όπου ήταν το τιμώμενο πρόσωπο – Φωτογραφία αρχείου Ηλιότοπος Συνέδρια

Ο Γιάννης Βογιατζής αναφέρει, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο του βιβλίου:

“Tο τελευταίο μνημειώδες βιβλίο της, “Malvasia-Ο περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα”, η κυρία Σταυρούλα Κουράκου το πρόσφερε σε ορισμένους από εμάς με τους οποίους τη συνδέουν αισθήματα ιδιαίτερης εκτίμησης και παλαιάς φιλίας, με την αφιέρωση: “Στα 93 χρόνια μου κατέθεσα την πένα και με αυτό το “κύκνειο άσμα” μου σας εκφράζω…”. Και εξέφρασε στον καθένα μας αυτό που ήθελε να του πει.

Ομολογώ ότι η φράση αυτή με συγκλόνισε. Την εξέλαβα ως αποχαιρετισμό· μας έκανε να νιώσουμε ότι η μούσα του ελληνικού οίνου, αυτή που υπηρέτησε μια ολόκληρη ζωή το κρασί ως πολιτιστικό αγαθό, με διαλέξεις, συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή συμπόσια, δημοσιεύσεις, αλλά κυρίως με εκδόσεις βιβλίων που έχουν όλα σχεδόν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες, έκλεισε έναν κύκλο.

Παίρνω λοιπόν την πρωτοβουλία να προτείνω, σε όλους όσοι συνδεόμαστε με μια ιδιαίτερη φιλική σχέση μαζί της, να συναποφασίσουμε μια τιμητική έκδοση υψηλών προδιαγραφών. Να της προσφέρουμε ένα βιβλίο ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχει προσφέρει εκείνη στο ελληνικό κρασί αλλά και στον καθένα μας χωριστά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο αριθμός των χορηγών της έκδοσης θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως τους κοντινούς της ανθρώπους, και κάποιους συνεταιριστικούς φορείς, με την ιστορία των οποίων η ίδια έχει συνδεθεί. […]

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Με το σκεπτικό αυτό, απηύθυνα επιστολή σε κοντινούς της ανθρώπους και συνεταιριστικούς φορείς, στις 23 Αυγούστου 2021. Όλοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και με ενθουσιασμό στην πρότασή μου. Έτσι, γεννήθηκε το παρόν βιβλίο, αποτέλεσμα αγάπης και απεριόριστου σεβασμού όλων όσοι συμμετέχουμε σε αυτό. Ο τίτλος του “Οἰνάνθη”, τα εύοσμα άνθη της αγρίας αμπέλου, παραπέμπει στη συμβολική ευωδία των κειμένων της, του πολύτιμου συγγραφικού της έργου, με τον εντυπωσιακό και αρμονικό συνδυασμό –μοναδικό στο είδος του σε όλο τον κόσμο– της τεχνικής γνώσης με την κλασική παιδεία, όπως πολύ χαρακτηριστικά έχουν γράψει κριτικοί του έργου της.

Προσφέρουμε το βιβλίο αυτό στην κυρία Σταυρούλα Κουράκου, στον άνθρωπο που στήριξε πάνω από μισό αιώνα την υπόθεση του ελληνικού κρασιού με ευγνωμοσύνη, και παραδίδουμε στους οινόφιλους και βιβλιόφιλους ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο της. Και όπως λέει η ίδια: “Ο οίνος είναι μεν ένα εμπορικό προϊόν, η βιωσιμότητα του οποίου εξαρτάται από τον κερδώο Ερμή, αλλά συγχρόνως είναι και ένα πολιτισμικό αγαθό με μακραίωνη ιστορία, που χαρίζει στις τέχνες διονυσιακή και απολλώνια έμπνευση”.

Χορηγοί της έκδοσης είναι οι: Απόστολος & Λάζαρος Αλεξάκης, Ματθαίος Αργυρός, Γιάννης Βογιατζής, Βαγγέλης Γεροβασιλείου, Νίκος Καλογιάννης, Βασίλης & Χρήστος Κανελλακόπουλος, Στέλιος Κεχρής, Δημήτρης Κουρτάκης, Αντωνία Κυριαζή & Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Ρωξάνη Μάτσα, Ηλίας Μεταξάς, Κωνσταντίνος Μητραβέλας, Χρήστος Μπαραφάκας, Γιάννης Μπουτάρης, Κωνσταντίνος Μπουτάρης, Στέλλιος Μπουτάρης, Θανάσης Παρπαρούσης, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γιώργος Σκούρας, Χαρούλα Σπινθηροπούλου & Π. Γεωργιάδης, Νώντας Σπυρόπουλος, Βασίλης Τσακτσαρλής, Γιάννης Τσέλεπος, Νίκος Φουντής, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλλονιάς, Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, ΚΕΟΣΟΕ

Το Atlantea eShop φέρνει κοντά σας την Οινάνθη και όπως πάντα, παραδίδει στη Σαντορίνη χωρίς κόστος μεταφορικών και σε όλη την Ελλάδα με απόλυτη ασφάλεια, με κόστος 3,47 ευρώ. Μπορείτε να το παραγγείλετε από εδώ.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη