Οινοπαρουσίαση: Ξενόλοο Γαβαλά 2011

Μια κόκκινη πλευρά της οινικής Σαντορίνης φιλοξενεί αυτήν την εβδομάδα το ατλαντίς.

Το “Ξενόλοο” από την Οινοποιία Γαβαλά εντάσσεται στους οίνους Π.Γ.Ε. Κυκλάδων και είναι ένας ερυθρός, ξηρός οίνος που διαφοροποιείται όμως από τους συνηθισμένους ερυθρούς οίνους, καθώς είναι πιο δροσιστικός και ευκολόπιοτος ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Παράγεται από Μαυροτράγανο 60%, Βουδόματο 35% και Αθήρι 5%, ποικιλίες που καλύπτουν το 3-5% του αμπελώνα της Σαντορίνης και στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται ξενόλοα. Σε’ αυτές οφείλεται η ονομασία του κρασιού. Πριν εμφιαλωθεί, το Ξενόλοο παραμένει για 12 μήνες μέσα σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Χαρακτηρίζεται από λεπτά αρώματα ώριμων, κόκκινων φρούτων, ξηρών καρπών με μαλακές ταννίνες και γεμάτη, βελούδινη γεύση. Έχει δροσιστική οξύτητα, απαλή γεύση με εξαιρετική ισορροπία και ευχάριστη αρωματική επίγευση.  Λόγω αυτής του της ιδιαιτερότητας, προτείνεται και ως ένα δροσιστικό, καλοκαιρινό, ερυθρό κρασί.

Σερβίρεται στους 14-16o C και μπορεί να συνοδεύσει κρέας (π.χ. αρνάκι γιαχνί), κόκκινες σάλτσες, κυνήγι, ελαφριά πικάντικα γεύματα, ακόμα και θαλασσινά όταν αυτά συνοδεύονται από μια σάλτσα τομάτας (π.χ. αστακομακαρονάδα, μπακαλιάρο με σάλτσα σαντορινιάς τομάτας και σκόρδο).

Θα το βρείτε σε προτεινόμενη τιμή λιανικής 10 €.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη