Οινοποιία Γαβαλά: Δελτίο τρύγου 2021

Με την ολοκλήρωση του φετινού τρύγου, η Οινοποιία Γαβαλά έδωσε στη δημοσιότητα το δελτίο τρύγου 2021. Συγκεκριμένα αναφέρει τα παρακάτω:

“Η συνολική παραγωγή του νησιού ανήλθε σε λίγο λιγότερο από 2.000 τόνους παρουσιάζοντας μία πτώση 30%-35% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η έναρξη του τρύγου για το οινοποιείο μας έγινε στις 7 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 29 Αυγούστου.

Κλιματολογικές συνθήκες
Χειμώνας: Ήπιος χειμώνας με ελάχιστες βροχοπτώσεις με συνολικό ύψος βροχής περίπου 200mm (350mm την προηγούμενη χρονιά).

Άνοιξη: Ήπια άνοιξη χωρίς ιδιαίτερα έντονα καιρικά φαινόμενα και απουσία δυνατών ανέμων οι οποίοι συνήθως είναι συχνοί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εξαίρεση αποτελεί ένας δυνατός άνεμος στα τέλη Μαρτίου, ο οποίος όμως δεν επηρέασε την παραγωγή των αμπελιών.

Καλοκαίρι: Αρκετά ζεστό καλοκαίρι με έντονους και με μεγάλη διάρκεια καύσωνες τόσο στο τέλος Ιουνίου όσο και λίγες μέρες πριν τον τρύγο, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη του τρύγου πιο γρήγορα από ότι είχε εκτιμηθεί καθώς και το κάψιμο μεγάλης ποσότητας σταφυλιών.

Χρονολόγιο τρύγου
7-9/8: Κατσανό, Αθήρι, Βουδόματο, Μαυροτράγανο
10-21/8: Ασύρτικο
21-23/8: Μαντηλαριά
27/8-29/8: Αηδάνι

Οινοποίηση και συνολική εκτίμηση
Αρχικά οι προβλέψεις έδειχναν ότι η παραγωγή θα κινηθεί πάνω από τον μέσο όρο του νησιού, ίσως και παραπάνω από την περσινή παραγωγή. Παρόλα αυτά οι έντονοι καύσωνες το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τις ελάχιστες βροχοπτώσεις που είχαν προηγηθεί έκαναν μεγάλη ζημιά και έκαψαν μεγάλη ποσότητα σταφυλιών.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς ήταν η μεγάλη ανομοιομορφία όσον αφορά την ωρίμαση των σταφυλιών τόσο στο ίδιο αμπέλι όσο αρκετές φορές και στο ίδιο τσαμπί.

Παρόλα αυτά ο τρύγος ολοκληρώθηκε καλύτερα από ότι περιμέναμε αρχικά, μιας και τα αμπέλια σε πιο υψηλό υψόμετρο δεν είχαν επηρεαστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Όσων αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τα επίπεδα ολικής οξύτητας εκφρασμένα σε τρυγικό οξύ κυμαίνονται λίγο πιο χαμηλά φέτος, από 5,2 έως 6,5 gr/lt, ο αλκοολικός τίτλος από 13.3% έως 14.6% και το pH από 2,9 έως 3,3″.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη