ΠΟΥ: Όλο και περισσότερα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα

Αν και λιγότερο παθογόνα, η απότομη αύξηση ποσοστών μόλυνσης από την Όμικρον ανά τον κόσμο μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας νέας πιο επικίνδυνης παραλλαγής της Covid-19

Περισσότερα στοιχεία προκύπτουν ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού πλήττει την άνω αναπνευστική οδό, προκαλώντας ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Βλέπουμε πως όλο και περισσότερες μελέτες επισημαίνουν ότι η Όμικρον μολύνει το άνω τμήμα του σώματος. Αντίθετα με τις άλλες (παραλλαγές), που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή πνευμονία”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Διευθυντής Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ Αμπντί Μαχαμούντ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για “καλά νέα”.

Πρόσθεσε ωστόσο πως η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον σημαίνει ότι θα γίνει κυρίαρχη μέσα σε διάστημα εβδομάδων σε πολλά μέρη, δημιουργώντας μια απειλή σε χώρες στις οποίες υψηλό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο.

Οι παρατηρήσεις του περί μειωμένων κινδύνων σοβαρής νόσησης συμπίπτουν με άλλα δεδομένα, περιλαμβανομένης μιας μελέτης από τη Νότια Αφρική, η οποία ήταν μία από τις πρώτες χώρες στις οποίες ταυτοποιήθηκε η Όμικρον. Ωστόσο ο Μαχαμούντ εξέφρασε επίσης μια επιφύλαξη, χαρακτηρίζοντας τη Νότια Αφρική “ξεχωριστή περίπτωση”, καθώς μεταξύ άλλων έχει νεαρό πληθυσμό.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανάγκη για ένα εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον, ο Μαχαμούντ δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς κάτι τέτοιο, όμως υπογράμμισε ότι η σχετική απόφαση απαιτεί παγκόσμιο συντονισμό και δεν θα πρέπει να αφεθεί ο εμπορικός τομέας να αποφασίσει μόνος του.

Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει πιο επικίνδυνες παραλλαγές της Covid-19
Την ίδια ώρα, η υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Κάθριν Σμόλγουντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, αν και λιγότερο παθογόνα, η απότομη αύξηση ποσοστών μόλυνσης από την Όμικρον ανά τον κόσμο μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας νέας πιο επικίνδυνης παραλλαγής της Covid-19.

“Όσο περισσότερο εξαπλώνεται η Όμικρον, τόσο περισσότερο μεταδίδεται και όσο περισσότερο αναπαράγεται, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να παραχθεί μια νέα παραλλαγή”, διευκρίνισε. “Σήμερα η Όμικρον είναι θανατηφόρα, μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο (…) Ίσως λίγο λιγότερο από τη Δέλτα, αλλά ποιος μπορεί να πει τι μπορεί να προκαλέσει η επόμενη παραλλαγή;”.

Η Ευρώπη έχει καταγράψει περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα της Covid από την αρχή της πανδημίας, και περισσότερα από πέντε εκατομμύρια νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα του 2021, κάτι που “επισκιάζει σχεδόν όλα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα”, πρόσθεσε η Σμόλγουντ.

“Είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη φάση, τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται ιδιαίτερα στη δυτική Ευρώπη και η πραγματική επίπτωση αυτού δεν είναι ακόμη σαφής”, δήλωσε.

Παρότι “σε ατομικό επίπεδο, ο κίνδυνος νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι πιθανόν μικρότερος” με την παραλλαγή Όμικρον απ’ ό,τι με την Δέλτα, συνολικά, η Όμικρον μπορεί να συνιστά πολύ μεγαλύτερη απειλή λόγω του αριθμού κρουσμάτων, πρόσθεσε.

“Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται τόσο πολύ, είναι πιθανόν ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων με σοβαρές ασθένειες να βρεθεί στο νοσοκομείο ή και να πεθάνει”, σημείωσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε για πρώτη φορά περισσότερα από 200.000 νέα ημερήσια κρούσματα, απειλείται με νοσοκομειακή κρίση λόγω της έλλειψης προσωπικού που προκάλεσε το κύμα της Όμικρον. Η γειτονική Γαλλία κατέγραψε περίπου 270.000 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Η Σμόλγουντ είπε ότι περιμένει παρόμοια σενάρια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: “Ακόμη και σε μεγάλα και εξελιγμένα συστήματα υγείας υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις αυτή τη στιγμή, και είναι πιθανό αυτό να επαναληφθεί στην περιοχή, δεδομένου ότι η Όμικρον θα προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη