Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες τα σεμινάρια Αμπελοκαλλιέργειας και Παραγωγής Οίνου που πραγματοποίησε η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας, σε συνεργασία με τους γεωπόνους, οινολόγους και οινοποιούς του νησιού, μέσα στον μήνα Φεβρουάριο, για μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της Σαντορίνης και της Θηρασιάς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά συντονισμένα στο νησί. Τη γενική οργάνωση του όλου εγχειρήματος είχε η οινολόγος, δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, κα Ιωάννα Βαμβακούρη.

Το κάθε σεμινάριο είχε διάρκεια 3 ώρες και περιελάμβανε επίσκεψη σε ένα οινοποιείο του νησιού, όπου οι 500 περίπου μαθητές που συμμετείχαν, υπό την καθοδήγηση οινολόγων και γεωπόνων, ήρθαν σε επαφή με την καλλιέργεια της αμπέλου και τη διαδικασία της παραγωγής του οίνου.

Η κάθε επίσκεψη περιελάμβανε 3 ενότητες:
α) Επίσκεψη σ’ έναν παράπλευρο αμπελώνα στο οινοποιείο και εκεί με τη βοήθεια του γεωπόνου τα παιδιά έμαθαν πώς σχηματίζεται η κουλούρα και πώς κλαδεύεται το αμπέλι. Επιπλέον, τα παιδιά φύτεψαν και το αμπέλι του σχολείου τους, για την εξέλιξη του οποίου θα ενημερώνονται τους επόμενους μήνες μέσω φωτογραφιών.

β) Στον χώρο του οινοποιείου ο οινολόγος παρουσίασε την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της οινοποίησης καθώς και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση και εμφιάλωση του οίνου. Τα παιδιά έμαθαν για τις ποικιλίες αμπέλου (αυτόχθονες ή μη), τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και τη μοναδικότητα του σαντορινιού οινοπεδίου (terroir).

γ) Στο τέλος του προγράμματος μια ακόμα βιωματική εμπειρία περίμενε τα παιδιά, καθώς έκαναν τυφλή γευστική δοκιμή πέντε χυμών, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τα αρώματα και τις γεύσεις τους.

Σε επόμενη φάση του σεμιναρίου, τα παιδιά θα κληθούν να περιγράψουν με όποιο τρόπο επιλέξουν την εμπειρία τους αυτή (είτε με τη γραφή, είτε με φωτογραφικό υλικό, είτε με ζωγραφική ή και κάθε είδους εικαστική έκφραση), ενώ τα έργα τους θα παρουσιαστούν και στους άλλους μαθητές σε χώρο και χρόνο που θα οριστεί από το Δήμο Θήρας.

Η όλη πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε και υποστηρίχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη, τόσο από όλα τα οινοποιεία και τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά, όσο και από τα σχολεία, δασκάλους και μαθητές. Στόχος του Δήμου Θήρας είναι να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά να έρθει σε επαφή όχι μόνο με τις παραδόσεις και την κληρονομιά του τόπου, αλλά και με καινούριες κατευθύνσεις και εναλλακτικές για το τι μπορούν να κάνουν στο μέλλον.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Θήρας ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας:
– τους εθελοντές οινολόγους και γεωπόνους: Κωνσταντίνα Αργυρού, Ματθαίο Αργυρό, Ιωάννα Βαμβακούρη, Πέτρο Βαμβακούση, Νίκο Βαρβαρήγο, Αγγελική Γεωργαντοπούλου, Μαργαρίτα Καραμολέγκου, Ηλία Ρουσσάκη, Γιώργο Σκοπελίτη και Κώστα Στάμου.
– όλα τα οινοποιεία του νησιού που συμμετείχαν με ιδιαίτερη χαρά και διέθεσαν τους χώρους τους για τα σεμινάρια αυτά: Κτήμα Αργυρού, Οινοποιείο Vassaltis, Οινοποιείο Βενετσάνος, Οινοποιείο Γαβαλά, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου, Οινοποιείο Μπουτάρη, Santo Wines, Κτήμα Σιγάλα και Οινοποιείο Χατζηδάκη.
– τις εικαστικούς κ. Όλγα Αρχόντου και κ. Χριστίνα Κωστοπούλου που φιλοτέχνησαν τις δούγιες βαρελιών (πινακίδες) για τα αμπέλια, καθώς και την ομάδα του κ. Λευτέρη Τζούρου στον ΔΑΠΠΟΣ για την προμήθεια των υλικών του σεμιναρίου και την ηθική τους υποστήριξη.
– τους κ.κ. Χρυσόστομο Δεναξά και Νίκο Παγώνη (NST Travel) για τις μετακινήσεις μαθητών.
– τους διευθυντές και δασκάλους όλων των δημοτικών του νησιού που ανταποκρίθηκαν άμεσα, καθώς και τον Σχολικό Σύμβουλο Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνο Κλουβάτο, ο οποίος υποστήριξε από την αρχή την πρωτοβουλία αυτή.

Print Friendly, PDF & Email