Ομαλά εξελίσσεται η δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων

Η δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων εξελίσσεται σε γενικές γραμμές ομαλά, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, η εικόνα από τις εκκλησίες σήμερα ήταν πολύ καλή, καθώς είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί η υγεία των πιστών που προσήλθαν στους ναούς για να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία. Θετικό χαρακτήρισε και τον απολογισμό από τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών, όπου τηρήθηκαν σε γενικές γραμμές οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, σημειώνοντας πως οι κάποιες εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα. Με αφορμή εικόνες συνωστισμού σε λεωφορείο, ο κος Χαρδαλιάς είπε πως η τήρηση των μέτρων δεν είναι μόνο υπόθεση της Αστυνομίας ή των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά  και των οδηγών και των πολιτών που πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες.

Ο Υφυπουργός υπενθύμισε ότι από αύριο, Δευτέρα 18/5, επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια, οι οποίες διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ.

Αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία των σχολείων που ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα με την επιστροφή των μαθητών της Λυκείου, η οποία, όπως είπε, κύλησε δίχως προβλήματα. Αύριο ξεκινούν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου. Τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν ξανά τους μαθητές με την επισήμανση όλων των μέτρων προστασίας, πρόσθεσε.

Επίσης, από αύριο Δευτέρα λειτουργούν ξανά ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια για την κάλυψη αναγκών ατομικής προπόνησης και μόνο από αθλητές σωματείων, τμημάτων αμειβόμενων αθλητών και ανώνυμων αθλητικών εταιριών, ηλικίας 13 ετών και άνω.

Ως προς την εξέλιξη της νόσου Covid-19 στη χώρα μας, ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού́ Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε σήμερα 15 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 12 αφορούν συρροή ήδη γνωστών κρουσμάτων. Το σύνολο των κρουσμάτων έφτασε τα 2.834, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, τα 616 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.466 με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 22 και έχουν διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Από αυτούς, οι 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος, ο 163ος στο σύνολο. Οι θανόντες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη και από αυτούς οι 46 ήταν γυναίκες. Επίσης, 90 άνθρωποι έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

“Καταλαβαίνω τη λαχτάρα για έξοδο και εκτόνωση, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή”, ανέφερε ο κος Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας πως η νόσος απ’ ότι φαίνεται θα βρίσκεται ακόμη μαζί μας για πολύ καιρό και “θα πρέπει να συνεχίσουμε με προσοχή την επιστροφή στην καθημερινότητα, για να μην έχουμε οπισθοχώρηση σε σχέση με τη διασπορά του ιού”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για τον κορονοϊό, δηλαδή τους ηλικιωμένους και όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, επισημαίνοντας πως όσοι ζουν σε γηροκομεία, δομές φιλοξενίας και κέντρα αποκατάστασης, είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό καθώς η μετάδοση του ιού σε τέτοιες δομές γίνεται τάχιστα. Θα πρέπει όπως εξήγησε να αποφεύγονται τα επισκεπτήρια, η ανταλλαγή μελών του προσωπικού από μονάδα σε μονάδα και η μεταφορά ασθενών από μια τέτοια δομή σε άλλη.

Ο κος Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε και στο διαδίκτυο ως μέσο διάχυσης της πληροφορίας για τον κορονοϊό. Επικαλούμενος μελέτη που έγινε στο Οντάριο του Καναδά και αφορά στο Youtube, επισήμανε ότι οι ερευνητές μελέτησαν όσον αφορά την επιστημονική τους επάρκεια 70 από τα πιο δημοφιλή βίντεο για το θέμα. Όπως προέκυψε από αυτά το 27,5% δηλαδή πάνω από το 1/3 περιείχαν αναληθείς και αντιεπιστημονικές πληροφορίες για τον κορονοϊό.

Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε τις δραστηριότητες και τους κανόνες λειτουργίας των οικονομικών φορέων που επανεκκινούν αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου και τη Δευτέρα 25 Μαΐου (3ο και το 4ο Στάδιο επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας).

Αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε εμπορικά καταστήματα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets). Επίσης, επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών, υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Την επόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου ξεκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, οι δραστηριότητες παροχής ποτών και οι υπηρεσίες πίστας καρτ.

Όπως δήλωσε ο κος Παπαθανάσης, “συνολικά, στα τέσσερα στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 Μαΐου έως και τις 25 Μαΐου, επιστρέφουν σε λειτουργία 197.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 65% των επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή λειτουργίας. Επανέρχονται στην εργασία τους 532.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, που αντιστοιχεί στο 77% των εργαζομένων του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή”.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη