Οργή Τσιόδρα για τους ψευδοεπιστήμονες που κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου

Στην προσπάθεια κάποιων κύκλων να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες αναφέρθηκε κατά την αποψινή ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας πως στόχος τους είναι να προβάλλουν αντιφάσεις προς τους πολίτες και “να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα που εκφράζουν αγωνία”.

“Γιατί εμείς δεν έχουμε αγωνία; Ελπίζω ότι δεν είναι πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό, να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας”, πρόσθεσε ο κος Τσιόδρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αγωνία της επιτροπής των ειδικών που όπως είπε καθημερινά προσπαθεί “να έχει επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα, ώστε να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια στα ερωτήματα της πολιτείας”. Τόνισε ότι κοινός στόχος είναι η προστασία όλων μας, καθώς όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία, ενώ για μια ακόμη φορά εξήγησε ότι με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία ελήφθη, καθώς τα παιδιά φαίνεται να νοσούν λιγότερο από τους ενήλικες και να μεταδίδουν πιο δύσκολα τον ιό.

Επίσης, επανέλαβε ότι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κρίθηκε ως υποχρεωτική, γιατί περάσαμε όπως είπε από μια φάση απομόνωσης σε μία νέα φάση όπου όλοι θα κυκλοφορούμε χωρίς περιορισμούς. Αναφερόμενος δε στο κριτήριο με το οποίο θα ανοίξουν συγκεκριμένα καταστήματα και όχι όλα, είπε ότι δεν ήταν το είδος, αλλά ο αριθμός. Αποφασίστηκε να ανοίξει σε πρώτη φάση το 10% των καταστημάτων, γιατί δεν έπρεπε ένας τεράστιος όγκος εργαζομένων να έρθει σε επαφή με χιλιάδες πολίτες.

Απαντώντας σχετικά με την επάρκεια των τεστ που γίνονται, αλλά και αν θα συνεχίσει να γίνεται ο μοριακός έλεγχος και σε ποιες κατηγορίες πολιτών, ο κος Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι αυτονόητο πως αυτό θα γίνει σε άτομα με εμφανή συμπτώματα που παραπέμπουν στον κορονοϊό, ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη άνω των 65 ετών ή όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, στους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας και σε όσους φιλοξενούνται ή εργάζονται σε κλειστές δομές, όπως δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, αστέγων, προσφύγων και άλλων δομών με συνθήκες συγχρωτισμού, όπως οι φυλακές, τα στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας, προσωπικό πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους και στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτιση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Σχετικά με τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε στις εξής κατηγορίες κατά προτεραιότητα: προσωπικό και φιλοξενούμενους κλειστών δομών, άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας, ακτινοθεραπείας, εγκύους που εισάγονται για τοκετό και φιλοξενούμενους σε δομές που έχουν υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες εισροές κρουσμάτων. Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων το οποίο για μια ακόμη φορά σημείωσε ότι δεν είναι αξιόπιστο, είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί προσεχώς μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς αλλά και στο άμεσο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία από ομάδες πρώτης γραμμής όπως είναι οι υγειονομικοί.

Τέλος, ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά περιστατικά από την Κίνα και δείχνει ότι “εντός 19 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων μια πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων διαπίστωσε 100% θετικότητα για αντισώματα που δείχνουν εμφάνιση ανοσίας σε όσους συμμετείχαν”.

Ως προς την εξέλιξη της νόσου Covid-19 στη χώρα μας, σήμερα ανακοινώθηκαν 15 νέα κρούσματα. Συνολικά τα κρούσματα στην χώρα μας είναι 2.591, εκ των οποίων σε ποσοστό 56% άνδρες. Τα 591 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.286 με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 38 και έχουν διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιοποι άνδρες, ενώ σε ποσοστό 87% έχουν υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος. Από τους 140 θανόντες συνολικά μέχρι τώρα, οι 37 ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία τους τα 74 έτη.

Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 73 άνθρωποι, ενώ έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό 1.374 άτομα. Τα 428 έχουν πάρει εξιτήριο μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο ενώ, τα 946 ανάρρωσαν στο σπίτι τους μετά από συμβουλές και οδηγίες των γιατρών τους.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο τρίπτυχο του νέου σχεδίου για την επόμενη φάση: χέρια πλένουμε – αποστάσεις κρατάμε – μάσκες φοράμε, ενώ τόνισε εμφατικά πως για τρεις ακόμα ημέρες “μένουμε σπίτι” και τα μέτρα περιορισμού της κίνησης ισχύουν στο ακέραιο.

Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του και “χτύπησε καμπανάκι” για την χαλάρωση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, και αποδεικνύεται από τα στοιχεία που παρουσίασε. Χθες επιβλήθηκαν 57 πρόστιμα για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας, ενώ βεβαιώθηκαν 1.301 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση, που ήταν οι περισσότερες σε μία μέρα από την αρχή της κρίσης, ενώ επιβλήθηκαν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις και συνελήφθησαν 9 άτομα για λειτουργία καταστημάτων παρά τη σχετική απαγόρευση.

“Μένουμε σπίτι, όποια άλλη λογική είναι παντελώς επικίνδυνη”, είπε ο κος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι “η κάθε μέρα που μένουμε σπίτι κάνει ακόμα πιο ισχυρά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα”. Αναφέρθηκε επίσης για ακόμη μια φορά στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς “που φέτος θα είναι αλλιώς” και υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας.

Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, τονίζοντας ότι “πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις και γι’ αυτό μελετάται το κάθε βήμα με προσοχή”. Όπως χαρακτηριστικά είπε, έτοιμος δρόμος δεν υπάρχει και βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά, όμως βαδίζουμε με την εμπειρία, τις επιστημονικές γνώσεις και τις υπηρεσιακές δυνατότητες σε πλήρη συναγερμό, γι’ αυτό και μιλάμε για σχέδιο, το οποίο στην πορεία μπορεί να τροποποιείται αναλόγως των εξελίξεων. Σημείωσε δε ότι παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τι γίνεται σε κάθε χώρα, όπως και άλλες χώρες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τι κάνουμε εμείς, καθώς ο καθένας προσπαθεί να αντλήσει εμπειρία από θετικές πρακτικές. Προχωράμε, συμπλήρωσε, με βάση επιστημονικές συμβουλές και πρώτο μέλημα την υγεία των πολιτών.

Ο υφυπουργός συμπλήρωσε ότι από Δευτέρα είναι ελεύθερη η κίνηση των πολιτών εντός του Νομού μόνιμης κατοικίας τους με εξαίρεση τις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η μετακίνηση επιτρέπεται εντός των χωροταξικών ορίων της ίδιας μητροπολιτικής περιοχής, ενώ διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις ακόμα και εντός νομού δεν θα ισχύουν προς το παρόν για τα νησιά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη