Με οριακή πλειοψηφία, εννέα θετικών έναντι οκτώ αρνητικών ψήφων, το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας τοποθετήθηκε θετικά στη δημιουργία νέου τελεφερίκ. Αλλά και από τα 9 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα δύο έδωσαν μεν θετική ψήφο αλλά με συγκεριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Όπως είναι γνωστό το Ίδρυμα Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού, που διαχειρίζεται το σημερινό τελεφερίκ, έχει εισηγηθεί προς τον Δήμο Θήρας την κατασκευή νέου αναβατήρα, ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με τον υπάρχοντα, για την αύξηση μεταφορικής ικανότητας της Θήρας και του όρμου των Φηρών.
Είναι γεγονός ότι η μεταφορική ικανότητα του Τελεφερίκ (600-700 ατόμων/ώρα) δεν επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών (μέχρι της τάξεως 12.000 ατόμων/ημέρα). Οι μεγάλες ουρές αναμονής που δημιουργούνται έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και δυσφορία των επιβατών που προέρχονται κυρίως από τα κρουαζιερόπλοια. Με την προσθήκη του νέου αναβατήρα εκτιμάται ότι η συνολική μεταφορική ικανότητα θα υπερτριπλασιαστεί.
Στο πλαίσιο των παραπάνω και σε συνδυαμό με τη σχετική μελέτη σκοπιμότητας που έχει ήδη εκπονηθεί για λογαριασμό του Δήμου Θήρας, την εξέλιξη του Σχεδίου Πόλεως της Θήρας και τα έργα υποδομών που προγραμματίζονται, η Δημοτική Αρχή έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης έγκρισης ή μη κατασκευής δεύτερου Τελεφερίκ.
[adning id="140783"]Γεγονός όμως είναι ότι η ενδεχόμενη αύξηση -και μάλιστα κατά πολύ- του αριθμού των επιβατών κρουαζιεροπλοίων, που θα αποβιβάζονται καθημερινά στο νησί, δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμό, καθώς θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, με αμφίβολο μάλιστα αποτέλεσμα σε σχέση με τα πραγματικά έσοδα που θα προκύψουν.
Βέβαια το να συζητείται η δημιουργία ενός δεύτερου τελεφερίκ είναι μία εύκολη υπόθεση. Η χρηματοδότηση και ο απαιτούμενος χρόνος για την υλοποίηση του έργου είναι σημαντικοί παράμετροι που θα τεθούν στη συνέχεια. Το παράδειγμα των προβλητών διαφυγής, στη Βλυχάδα και στο Κουλούμπο, που χρειάστηκαν περισσότερα από τέσσερα χρόνια για να λάβουν περιβαλλοντική αδειοδότηση, χωρίς ακόμα να έχουν δημοπρατηθεί, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του χρόνου που απαιτείται για τέτοιας κλίμακας έργα.
Για το θέμα του νέου τελεφερίκ το Atlantea είχε δημοσιεύσει, στις 31/1/2012, άρθρο του κ. Τάσου Μελιχούρτη, με την ιδιότητά του τότε ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού και Προέδρου του Δημοτικής Κοινότητας Φηρών. Στα περισσότερα σημεία του, το άρθρο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Αξίζει να το (ξανα)διαβάσετε εδώ: atlantea.news/protaseis_gia_neo_teleferik/
[adning id="140783"]