Η «Κουζίνα του Αιγαίου» (Aegean Cuisine) κοινή πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, όπως είναι γνωστό, αποτελεί ένα σύστημα μελών-επιχειρήσεων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου οι οποίες προσφέρουν στους επισκέπτες, αιγαιοπελαγίτικο συναίσθημα και γαστρονομική εμπειρία. Η πρωτοβουλία αυτή, γεννήθηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια, με σκοπό την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας, προς όφελος της ανάδειξης και προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και της δημιουργίας και προώθησης του θεματικού τουρισμού των νησιών μας.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει υλοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, για την προώθηση της τοπικής οινο-γαστρονομίας και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, μέσω εκθέσεων, events, ημερίδων, διαφημιστικών καταχωρήσεων σε μεγάλης κυκλοφορίας έντυπα αλλά και σε τηλεοπτικά κανάλια, ενώ έχει δημιουργήσει συνεργασίες με καταξιωμένους επαγγελματίες του είδους, σεφ, κριτικούς γεύσης και οίνους με σκοπό την καταξίωση αυτού του μοναδικού στη χώρα δικτύου. Πρόσφατα, προχώρησε μάλιστα στη δημιουργία Ειδικού Προτύπου για την Aegean Cuisine, βάσει του οποίου αξιολογήθηκαν περίπου 200 κυκλαδικές επιχειρήσεις,
προκειμένου να αποκτήσει το δίκτυο ακόμα μεγαλύτερη προβολή και καταξίωση, μέσω της πιστοποίησης των επιχειρήσεων που ανήκουν σε αυτό.
Μια από τις κύριες προτεραιότητες του Επιμελητηρίου, ήταν η σύνδεση του δικτύου Aegean Cuisine, με τους παραγωγούς και τα προϊόντα των Κυκλάδων. Η νόμιμη διακίνηση των προϊόντων μικρών και μη πιστοποιημένων παραγωγών, αποτελούσε ένα ζήτημα, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Έτσι, πάγια θέση του και διεκδίκηση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αποτελούσε η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου, κατά τρόπο που θα λύνονταν κάποια βασικά θέματα των μικρών παραγωγών και των προϊόντων οικοτεχνικής παραγωγής.
Πρόσφατα έγινε ένα πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα για την στήριξη των μικρών παραγωγών και των προϊόντων, που αναμένεται να δώσει μια σημαντική ώθηση στους σκοπούς και προτεραιότητες της πρωτοβουλίας Aegean Cuisine, με την υπουργική απόφαση βάσει της οποίας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα μικρής κλίμακας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Πολύ σύντομα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα διοργανώσει μια εκδήλωση με ζωντανή σύνδεση και των οκτώ νησιών όπου έχει διατηρεί γραφεία – αίθουσες εκδηλώσεων, στην οποία θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των νέων δεδομένων, από εξειδικευμένους ομιλητές, προκειμένου να ενημερωθούν τόσο οι παραγωγοί όσο και το δίκτυο διακίνησης ειδών διατροφής, και οι επιχειρήσεις εστίασης.
Η υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2468 Β) την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2015, και καθορίζει τους όρους και απαιτήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής. Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, για τα οποία ισχύει η υπουργική απόφαση, είναι τα ακόλουθα:
Α) Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
Β) Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς,πετιμέζι, μουσταλευριά.
Γ) Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.
Δ) Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
Ε) Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
ΣΤ) Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα.
Ζ) Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθ. 3724/162303/22.12.14 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3438/Β ́/2014).
Τα προϊόντα αυτά, μπορούν να διατίθενται σε προ συσκευασμένη ή μη μορφή.
Οι ποσότητες των τελικών προϊόντων υπολογίζονται με βάση την παραγωγή του πρωτογενούς προϊόντος, που αποτελεί το κύριο πρωταρχικό συστατικό του προϊόντος, από τις καλλιέργειες του παραγωγού. Δικαίωμα παρασκευής οικοτεχνικών προϊόντων έχει ο παραγωγός των πρωτογενών αγροτικών προϊόντων που αποτελούν το πρωταρχικό συστατικό του τελικού προϊόντος.
Είναι δυνατή η συνεργασία δύο ή περισσοτέρων παραγωγών για την οικοτεχνική παραγωγή.
Η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων της οικοτεχνίας μπορεί να γίνεται σε τοπικές αγορές, εμποροπανηγύρεις, δημοτικές εκδηλώσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.
Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας) για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και την εγγραφή στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), είναι τα εξής:
α) βεβαίωση από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο έτος με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ, που να αποδεικνύει ότι είναι ο ενδιαφερόμενος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης,
β) αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣΔΕ, του ίδιου έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ,
γ) απόδειξη πληρωμής e−παραβόλου για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ,
δ) Δήλωση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιεινής