Του Νικόλα Ζαχαρόπουλου*
Το κοινό κρυλόγημα είναι συνήθως μια ιογενής μόλυνση, που προκαλεί φλεγμονή της μύτης, του λαιμού, του ιγμορείου και του λάρυγγα. Συνήθως αποκαλείται λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, για να μπορούμε να την ξεχωρίσουμε απο τις πιο σοβαρές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.
Το κρυολόγημα δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να έχει ενοχλητικά και δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν λίγες μόνο ημέρες. Δυστυχώς δεν υπάρχουν θαυματουργές λύσεις για την θεραπεία, μπορούμε όμως να καταπραΰνουμε τα συμπτώματα προς ανακούφισή μας.
Ποιος μπορεί να “κολλήσει”;
Όλοι μας! Αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει περισσότερο το χειμώνα, διότι τότε συγκεντρωνόμαστε σε κλειστούς χώρους και έτσι είναι πιο εύκολη η μετάδοση του ιού. Στατιστικά τα παιδιά νοσούν 5 φορές το χρόνο ενώ οι ενήλικες 2-3 φορές. Οι άνθρωποι που καπνίζουν, που έχουν διαβήτη, άνθρωποι με καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα (φυσική άμυνα του οργανισμού) ή άσθμα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν πνευμονία εξαιτίας του κρυολογήματος.
Πώς μπορεί κανείς να το αποφύγει;
Εύκολο, αν ζει απομονωμένος απο τους υπόλοιπους ανθρώπους σε αποστειρωμένο περιβάλλον…!! Ωστόσο, προκειμένου να αποφύγουμε τις ακραίες λύσεις και γίνουμε αντικοινωνικοί, ακολουθούμε τους κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως να καλύπτουμε το στόμα μας και τη μύτη μας όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και να πλένουμε τα χέρια μας.
Τι πρέπει να κάνω αν κρυολογήσω;
Γενικά είναι καλό κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος να πίνουμε αρκετά υγρά όπως νερό (έως και 2 λίτρα την ημέρα) και φυσικούς χυμούς φρούτων. Τα υγρά βοηθούν στην ρευστοποίηση και αποβολή των εκκρίσεων απο τη μύτη και το λαιμό καθώς και στην αποβολή των τοξινών που παράγονται σαν αποτέλεσμα της “μάχης” του οργανισμού με τους ιούς. Καλό είναι επίσης να ξεκουραζόμαστε, διότι με αυτόν τον τρόπο βοηθούμε τον οργανισμό μας να αφοσιωθεί στην καταπολέμησή τους.
Σε περίπτωση που υπάρχει πόνος (στα κόκκαλα, στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος) μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα παραδοσιακά παυσίπονα.
Σε περίπτωση πυρετού όμως πρέπει να δίνεται προσοχή στη χρήση των αντιπυρετικών. Ο πυρετός είναι χρήσιμος, διότι η αύξηση της θερμοκρασίας καταστρέφει τους ιούς τους αναπνευστικού συστήματος. Άρα λοιπόν καλό είναι να κάνουμε… υπομονή και να τα χρησιμοποιούμε σε περίπτωση που ο πυρετός αυξηθεί πάνω απο τους 38ºC.
Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να με βοηθήσουν;
Αρκετά, η βιταμίνη C και D, η εχινατσέα, ο ψευδάργυρος, το σκόρδο. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης έρευνα για τη χρήση των προβιοτικών ως προς τη μείωση της διάρκειας, της σοβαρότητας και των επιπτώσεων του κρυολογήματος στον οργανισμό μας.
Η βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν τους ιούς.
Η βιταμίνη D ενισχύει την παραγωγή αντιμικροβιακών παραγόντων του ανοσοποιητικού συστήματος, και επίσης μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα μας.
Η εχινατσέα είναι ενεργοποιητής του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσοχή όμως, η εχινατσέα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ανθρώπους με αυτοάνοσα νοσήματα.
Ο ψευδάργυρος απαιτείται για τη δημιουργία των Τ-λεμφοκυττάρων, κύτταρα του οργανισμού που επιτίθενται στους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια, βοηθώντας μας έτσι να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις.
Το σκόρδο, εκτός απο την ιδιαίτερη οσμή του, βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων.
Τέλος, γαργάρες με αλατόνερο γίνονται σε περίπτωση που υπάρχει έντονος πονόλαιμος. Το αλατόνερο βοηθά να μειωθεί το οίδημα στο λαιμό και να χαλαρώσει τη βλέννη βοηθώντας να αποβληθούν οι παράγοντες ερεθισμού.
Τα αντιβιοτικά λειτουργούν;
Το κρυολόγημα όπως είπαμε προκαλείται συνήθως απο κάποιον ιό, τα αντιβιοτικά όμως δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ιών. Ωστόσο, σπάνια, το κρυολόγημα εξελίσεται σε ιγμορίτιδα ή πνευμονία. Τότε μπορεί να γίνει χρήση του αντιβιοτικού, ύστερα απο επίσκεψη στον ειδικό ιατρό. Συμπτώματα που συνοδεύουν τέτοιες επιπλοκές είναι ο υψηλός πυρετός, βήχας με εκκρίσεις, πόνος στα αυτιά και αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο.
Συμπερασματικά, η πρόληψη του κρυολογήματος συνίσταται στην διατήρηση καλού ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της σωστής διατροφής και της φυσικής άσκησης.
*Ο Νικόλας Ζαχαρόπουλος είναι φαρμακοποιός στα Φηρά της Σαντορίνης