Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου – Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί

paidikos_karkinosΣτις 15 Φεβρουαρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία, μια νόσο που προσβάλλει τα κύτταρα που παράγονται στον μυελό των οστών. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα.

Ο καρκίνος στο παιδί δεν είναι κληρονομικός, δεν είναι μεταδοτικός. Είναι μια σοβαρή νόσος, απειλητική για τη ζωή του παιδιού, που χρειάζεται χρόνο και κατάλληλη, εξειδικευμένη θεραπεία, αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες “Φλόγα”, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για τον παιδικό καρκίνο, δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η αξιολόγηση υπόπτων συμπτωμάτων και ευρημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση, γι’ αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά: οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές, αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους.

cancer_kids

Τα παιδιά με καρκίνο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο της επανένταξης, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Ο σκοπός της θεραπείας του παιδικού καρκίνου δεν είναι μόνο η ίαση, αλλά και η διατήρηση της ποιότητας ζωής, η ψυχολογική και ψυχοκοινωνική ευεξία των νεαρών ασθενών, καθώς η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχιατρικές διαταραχές του παιδικού καρκίνου, ως αποτέλεσμα της απώλειας του φυσιολογικού ρυθμού ζωής, λόγω της νόσου και των παρενεργειών από τη μακρόχρονη θεραπεία.

“Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί.Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση.Τα παιδιά με καρκίνο έχουν την ανάγκη όλων μας”, υπογραμμίζει η “Φλόγα”.

Ιδιαίτερα σημαντική προς την ενίσχυση των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους είναι η δράση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “Ελπίδα”.
– Το 1993 με πρωτοβουλία και αρωγή της Ελπίδας εγκαινιάστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» η πρώτη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ).
– Το 1999 δημιουργήθηκε ο ξενώνας της Ελπίδας που φιλοξενεί παιδιά από την περιφέρεια της Ελλάδας μαζί με τις οικογένειές τους, που έχουν ανάγκη να διαμένουν στην Αθήνα για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία τους.
– Το 2010 ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη -Ελπίδα

Το νέο όραμα της Ελπίδας είναι η δημιουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και ήδη έχει ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα της Τράπεζας, με τηλεοπτικά σποτ στα οποία ο Αγγελιοφόρος της «Ελπίδας», Σάκης Ρουβάς, καλεί το κοινό να συμβάλει στο νέο όραμα της «ΕΛΠΙΔΑΣ».

Περισσότερες πληροφορίες στο www.oramaelpidas.gr


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη