Παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας: Διπλός θρίαμβος για τα ελληνικά χρώματα

Ιστορική μέρα για την ελληνική ξιφασκία είναι η σημερινή (27/7), καθώς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μιλάνο της Ιταλίας, δύο Ελληνίδες ανέβηκαν μαζί στο βάθρο. Μέχρι τώρα η χώρα μας είχε κατακτήσει στον θεσμό δύο μετάλλια: το χάλκινο της Δώρας Γκουντούρα το 2019 και το χάλκινο της Δέσποινας Γεωργιάδου το 2022. Σήμερα τα μετάλλια στο σύνολο έγιναν τέσσερα, αφού η Γεωργιάδου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο και η Γκουντούρα το χάλκινο στη σπάθη γυναικών και ανέβηκαν στο δεύτερο και στο τρίτο σκαλί του βάθρου αντίστοιχα.

Οι δύο Ελληνίδες έδειξαν ότι όχι μόνο θα είναι παρούσα η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, αλλά και ότι μπορεί να διεκδικήσει και μετάλλιο.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Η Δέσποινα Γεωργιάδου στη φάση των “64” νίκησε με 15-13 την Τουρκάλα Ντενίζ Σελίν Ουνλουντάγκ (FIE No141), στη φάση των “32” με 15-10 τη Γερμανίδα Γιούλικα Φούνκε (FIE No43), στις “16” με 15-7 την Κορεάτισσα Τζίσου Γιουν (FIE No20) και στον προημιτελικό με 15-9 την Κινέζα Χενγκγιού Γιανγκ (FIE No34). Στον ημιτελικό, απέναντι στην 22χρονη Βουλγάρα Γιοάνα Ιλίεβα (FIE No24), η Ελληνίδα επέβαλε το ρυθμό της, επικράτησε εύκολα με 15-8 και πέρασε στον τελικό, όπου μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους ηττήθηκε με 15-11 από την Γιαπωνέζα Μισάκι Εμούρα (FIE No1), η οποία υπερασπίστηκε τον περσινό παγκόσμιο τίτλο της.

Ωστόσο, το ασημένιο μετάλλιο που κατάκτησε είναι η μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της ελληνικής ξιφασκίας και το δεύτερο μετάλλιο στην καριέρα της 32χρονης αθλήτριας, μετά το χάλκινο στο Κάϊρο το 2022.

Η Δώρα Γκουντούρα επίσης εξασφάλισε μετάλλιο με τέσσερις συνεχείς νίκες. Στη φάση των “64” νίκησε με 15-6 την Βραζιλιάνα Λουάνα Πέκελμαν (FIE No46), στις “32” με 15-4 τη Γεωργιανή Λίκε Τζιτζιεϊσβίλι (FIE No50), στις “16” νίκησε με 15-6 τη Γερμανίδα Λαρίσα Άιφλερ (FIE No18) και στον προημιτελικό με 15-11 τη Γαλλίδα Μανόν Άπιτι-Μπρουνέ (FIE No6). Στον ημιτελικό μονομάχησε με την μετέπειτα νικήτρια και κάτοχο του παγκόσμιου τίτλου, Μισάκι Εμούρα (FIE No1), από την οποία έχασε κυριολεκτικά στη λεπτομέρεια και στον τελευταίο πόντο (15-14). Η Γκουντούρα ήταν με μικρή διαφορά πίσω στο σκορ από την αρχή του ημιτελικού, κατάφερε να κάνει την ανατροπή σε 14-13 και είχε δυο ευκαιρίες να λήξει τον αγώνα, αλλά δεν το πέτυχε.

Η Ελλάδα είχε και τρίτη ελληνική συμμετοχή στις 64 του κόσμου, αυτή της Μαρίνας Παΐζη. Μετά από μεγάλη προσπάθεια απέναντι στο Νο11 του κόσμου, την Ελίζαμπεθ Ταρτακόφσκι (ΗΠΑ), η Παΐζη ηττήθηκε με 15-13 και ολοκλήρωσε την παρουσία της στη διοργάνωση με την 53η θέση στον κόσμο, μία εμφάνιση που μόνο χαμόγελα πρέπει να της δίνει. Είναι η τέταρτη φορά που κατατάσσεται εντός των 64 καλύτερων του κόσμου σε συνολικά οκτώ παρουσίες σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Οι προηγούμενες ήταν το 2010 (Παρίσι, 50η), το 2011 (Κατάνια, 40η) και το 2015 (Μόσχα, 48η).

Γεωργιάδου, Γκουντούρα και Παΐζη δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο Μιλάνο αφού στις 30/7 θα αγωνιστούν μαζί με την Κλαίρη Μπένου στο ομαδικό της σπάθης γυναικών.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη