Το δεύτερο άλμα του Μίλτου Τεντόγλου ήταν αρκετό για να τον χρίσει παγκόσμιο πρωταθλητή και μάλιστα ανήμερα των 24ων γενεθλίων του! Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο προσγειώθηκε στα 8.55 μ. στην δεύτερη προσπάθειά του στον τελικό του μήκους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, βελτιώνοντας το πανελλήνιο ρεκόρ που ανήκε στην ίδιο από το 2019 (8.38 μ. στο Ευρωπαϊκό της Γλασκώβης).
Παράλληλα, ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι σημείωσε την έκτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον κλειστό στίβο και την τρίτη καλύτερη στην Ευρώπη πίσω από τον Ισπανό Γιάγκο Λαμέλα με 8.56 μ. και τον Γερμανό Σεμπάστιαν Μπάγιερ με το 8.71μ. από το 2009.
Ο Τεντόγλου ήταν για ελάχιστα χιλιοστά άκυρος στην πρώτη του προσπάθεια σε επίσης μεγάλο άλμα, “πέταξε” στη δεύτερη, ενώ ήταν άκυρος και στην τρίτη. Συνέχισε στην τέταρτη προσπάθειά του με 8.26 μ., άφησε το πέμπτο άλμα του και έκλεισε με το επίσης εντυπωσιακό 8.51!
Τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο κατέλαβε ο Σουηδός Tobias Montler με 8.38, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Αμερικανός Marquis Dendy με 8.27.
Οι κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών στον κλειστό στίβο:
1. Καρλ Λιούις (ΗΠΑ) 8.79
2. Σεμπάστιαν Μπάγερ (Γερμανία) 8.71
3. Ιβάν Πεντρόσο (Κούβα) 8.62
4. Μιγκέλ Πέιτ (ΗΠΑ) 8.59
5. Γιάγκο Λαμέλα (Ισπανία) 8.56
6. ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ 8.55
7. Ρόμπερτ Εμιγιάν (Σοβιετική Ένωση) 8.49
8. Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία (Κούβα) 8.46
9. ΓιουΒον Χάρισον (ΗΠΑ) 8.45
10. Λάρι Μίρικς (ΗΠΑ) 8.44
11. Μάικ Πάουελ (ΗΠΑ) 8.44
12. Λούβο Μανιόγκα (Νότια Αφρική) 8.44
Μ. Τεντόγλου: Πίστευα ότι μπορούσα να κάνω μία μεγάλη επίδοση σήμερα
“Το μετάλλιο του αφιερώνω στους συγγενείς και τους φίλους που ήρθαν από τα Γρεβενά οδικώς”, αρχικά στην κάμερα της ΕΡΤ ο Μίλτος Τεντόγλου μετά την ολοκλήρωση του αγώνα του και συνέχισε: “Μου έδωσε χαρά που ήταν εδώ. Είναι δύσκολο. Όλα τα αθλήματα έχουν τη δυσκολία τους. Να μείνεις στην κορυφή είναι πιο δύσκολο. Πίστευα ότι μπορούσα να κάνω μία μεγάλη επίδοση σήμερα. Μετά το πρώτο άκυρο άδειασα. Πιστεύω ότι γίνεται να κάνω ακόμη μεγαλύτερα άλματα. Πρέπει να κάνω μία καλή προετοιμασία. Πρέπει να ανεβάσω όλες τις παραμέτρους. Γίνεται να κάνω παραπάνω. Γιατί όχι 8.70 στον ανοιχτό”.
Για το τι σκεφτόταν στον αγώνα: “Σκεφτόμουν ότι έπρεπε να κερδίσω. Δεν ήταν τόσο δυνατό το επίπεδο. Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν καλύτερο από όσο πίστευα. Πίστευα ότι θα κάνω πανελλήνιο ρεκόρ. Πίστευα ότι ο Τόμπλερ θα κάνει 8.35. Πίστευα ότι θα έκανα 8.44. Όταν έφυγα από το ξενοδοχείο είχα καλή διάθεση. Με τρελαίνει ο αγώνας! Μετά το πρώτο άλμα, έκανα το δεύτερο και είπα πάμε για ευρωπαϊκό ρεκόρ. Θα κάνω μία καλή προετοιμασία για να είμαι έτοιμος στο Παγκόσμιο του Ανοιχτού. Ελπίζω να είμαι καλά και υγιής”.
Από την πλευρά του, ο προπονητής του Έλληνα πρωταθλητή, Γιώργος Πομάσκι, είπε: “Για μένα ήταν το μόνο χρυσό που μου έλειπε. Ευχαριστώ που μου το χάρισε. Κανένας δεν ξέρει πού θα φτάσει. Εύχομαι να είναι υγιής και να συνεχίσει να βελτιώνεται”.