20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παρέμβαση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ

Share

Βελτιωτική πρόταση σχετικά με τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καταθέτει με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση αυτή και οι εποχικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή:

“Σχετικά με τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο άρθρο 10 της Κοινής Υπουργικής απόφασης αναφέρεται ότι:

“Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η ΔεκεμΒρίου 2020 τον αριθμό των
εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Αυγούστου 2020, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις”,

θεωρούμε απαραίτητη τη βελτίωσή της προκειμένου να μην αδικηθούν οι εποχικές νησιωτικές επιχειρήσεις (όπως καταλύματα, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ), που έχουν συνάψει συμβάσεις αορίστου χρόνου με εργαζόμενους τους, μετά την ημερομηνία από την οποία επετράπη η λειτουργία τους, αλλά και οι επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας που απασχολούν περισσότερο προσωπικό κατά τη θερινή περίοδο, με το οποίο έχουν συνάψει συμβάσεις αορίστου διαρκείας.

Δυνάμει του παραπάνω άρθρου:
– εάν μια εποχική ξενοδοχειακή ή άλλη επιχείρηση σύναψε εντός του διαστήματος κατά το οποίο επετράπη η λειτουργία της, σύμβαση ορισμένου χρόνου, είναι επιλέξιμη, ενώ αν σύναψε σύμβαση αορίστου χρόνου, είναι μη επιλέξιμη.
– εάν μια ξενοδοχειακή ή άλλη επιχείρηση δωδεκάμηνης λειτουργίας προσέλαβε επιπλέον προσωπικό κατά τη θερινή περίοδο, με σύμβαση αορίστου διαρκείας, είναι επίσης μη επιλέξιμη.

Προφανώς, ο διαχωρισμός αυτός αδικεί ίσως την πλειοψηφία των επιχειρήσεων στις Κυκλάδες, για το λόγο αυτό θεωρούμε λογικό και δίκαιο να τροποποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο, ώστε να συμπεριλάβει τις εποχικές επιχειρήσεις, αλλά και αυτές της δωδεκάμηνης λειτουργίας που σύναψαν με εργαζόμενους τους, συμβάσεις αορίστου διαρκείας από την ημερομηνία μετά την οποία επετράπη η λειτουργία τους. Εν μέσω μιας τέτοιας πρωτόγνωρης κατάστασης και των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στο επιχειρηματικό περιβάλλον, το αναμενόμενο ήταν να συναφθούν συμβάσεις αορίστου διαρκείας, αφού οι επιχειρήσεις δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν το διάστημα λειτουργίας τους και συνεπώς, απασχόλησης του προσωπικού τους.

Με βάση τα παραπάνω, παρακαλούμε, όπως εξετάσετε τη δυνατότητα τροποποίησης του συγκεκριμένου άρθρου, ώστε σι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που μετρούν σημαντικές ζημίες και προσπαθούν να ανταποκριθούν με μεγάλη δυσκολία στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, να μην εξαιρεθούν αυτής της χρήσιμης ενίσχυσης.”

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Σαντορίνη 1670 μ.Χ.
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη