Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Ιουνίου στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο του 1ου Πιλοτικού Προγράμματος Διαχείρισης Προορισμού στη Σαντορίνη, που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το Υπουργείο Τουρισμού και την Κοινοπραξία Συμβούλων από το Ηνωμένο Βασίλειο (TEAM Tourism Consulting και Yellow Railroad) και την Ελλάδα (Toposophy).

Στόχοι του προγράμματος είναι:
• η συνέχιση της τουριστικής ανάπτυξης στη Σαντορίνη με βιώσιμους όρους
• η αντιμετώπιση δεδομένων προκλήσεων (π.χ. αύξηση της μέσης δαπάνης των επισκεπτών, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης προορισμών).

Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2019.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανέλαβε τη διοργάνωση και τον συντονισμό των εργασιών προσκαλώντας στη συνάντηση όλους τους επίσημους φορείς της Σαντορίνης από τον α ́ και β ́ βαθμό τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους συλλόγους και τα σωματεία επαγγελματιών του νησιού, από τον κλάδο των υπηρεσιών και του τουρισμού αλλά και επιχειρηματίες του τόπου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν όλοι συνολικά και συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες της συνάντησης, καθώς διαφαίνεται ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες προκειμένου να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για μια πιο βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη Σαντορίνη.

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών, στις 13/6/19, τις οποίες χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Ρούσσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος και η εκπρόσωπος της EBRD κα Αυγούστα Βραχνού, έγινε παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος και των στόχων της συνάντησης, ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία μελετών υψηλού επιπέδου που καταδεικνύουν πού βρίσκεται ο προορισμός της Σαντορίνης και ποιες καλές πρακτικές, από τη διεθνή εμπειρία, μπορούν να ληφθούν υπόψη για μια βιώσιμη διαχείριση του προορισμού. Οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν τις απόψεις τους και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των συμμετεχόντων και τοποθετήσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η τουριστική ταυτότητα της Σαντορίνης, οι ανταγωνιστικοί προορισμοί, οι ενδεδειγμένες αγορές στόχοι και οι ευκαιρίες για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

Μετά το πέρας της συζήτησης ακολούθησαν κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ των προσκεκλημένων της τοπικής κοινωνίας και των στελεχών της ομάδας εργασίας, οι οποίες συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα, με στόχο να εμβαθύνουν σε ζητήματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της Σαντορίνης και να συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που θα εξειδικεύσουν τις κατευθύνσεις ενός στρατηγικού σχεδιασμού.

Με ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο Κυκλάδων ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Αντιπεριφερειάρχη και έπαρχο Θήρας κ. Γιώργο Λεονταρίτη, τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Σύμβουλο Θήρας κ. Χαράλαμπο Δαρζέντα, τον Δήμαρχο κ. Νίκο Ζώρζο, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Γρηγόρη Μαντούση και κ. Γεώργιο Αναγνώστου που εκπροσώπησαν τον νέο Δήμαρχο Θήρας κ. Αντώνη Σιγάλα, τον Πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου κ. Νίκο Νομικό αλλά και όλους τους εκπροσώπους φορέων του Τουρισμού και της Επιχειρηματικότητας καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου στο νησί για την πρόθυμη και καθολική συμμετοχή τους στην συνάντηση εργασίας. Εύχεται δε, με την βοήθεια όλων, να καταρτιστεί ένα σχέδιο διαχείρισης που θα καθορίζει τις προτεραιότητες και τις ανάγκες για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη Σαντορίνη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here