Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έκρινε σήμερα ότι οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως μια “πολύ σπάνια” παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, εκτιμώντας παράλληλα ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει “θετικό”. Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι υφίσταται “πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια”.
“Κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου ωστόσο δεν εντοπίστηκε”, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. “Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν, καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες”, εξήγησε.
“Μια εύλογη εξήγηση για τις σπάνιες αυτές παρενέργειες είναι μια ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο”, πρόσθεσε η Έμερ Κουκ, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο είναι “πολύ αποτελεσματικό και σώζει ζωές”.
Οι υπουργοί Υγείας των χωρών της ΕΕ συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη σήμερα για να εξετάσουν τα συμπεράσματα του ΕΜΑ. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην τοποθέτησή του εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός.
Ευλογοφανής, όχι όμως επιβεβαιωμένη η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των θρόμβων, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Η συμβουλευτική επιτροπή ασφάλειας των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε σήμερα ότι μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca και σπανίων περιστατικών θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια “θεωρείται ευλογοφανής, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί”.
Οι ανεξάρτητοι ειδικοί, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επανεξέταση των τελευταίων παγκόσμιων δεδομένων, σημειώνουν πως χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των πιθανών παραγόντων κινδύνου. “Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο”, επισημαίνουν και συμπληρώνουν πως θα συνεδριάσουν ξανά την επόμενη εβδομάδα για να επαναξιολογήσουν τα επιπλέον δεδομένα.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ