Πλεκτά χταποδάκια για μικρούτσικα μωρά

Τι σχέση μπορεί να έχει άραγε ένα χταπόδι με μια θερμοκοιτίδα; Ας μάθουμε με αφορμή τη σημερινή μέρα, 17η Νοεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας.

Το 2013 ένας Δανός πατέρας, παθιασμένος με τα χταπόδια, θέλησε να πλέξει με βελονάκι ένα μικρό χταποδάκι για την πρόωρη κόρη του που νοσηλευόταν στη θερμοκοιτίδα, για να της κρατάει συντροφιά τις ώρες που δε θα ήταν εκεί οι γονείς της. Στο νοσοκομείο όπου φρόντιζαν το μωρό, γιατροί και νοσηλευτές παρατήρησαν πολύ γρήγορα ότι το κοριτσάκι έπιανε τα πλοκάμια του χταποδιού -όπως θα έκανε κανονικά με τον ομφάλιο λώρο- αντί για τα σωληνάκια και τα καλώδια της θερμοκοιτίδας και μάλιστα ότι αυτό φαινόταν να της προκαλεί ηρεμία και ασφάλεια.

Λίγο καιρό μετά γεννήθηκε η οργάνωση “Τα χταποδάκια της Δανίας” που ξεκίνησε να προμηθεύει με χταποδάκια τα τμήματα νεογνών τριών -τότε- νοσοκομείων της χώρας. Η δράση όλο και μεγάλωνε και η ιδέα άρχισε να εξαπλώνεται και σε πολλές άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Από το 2017 τα πλοκάμια των χταποδιών έχουν απλωθεί και στην Ελλάδα, όπου υπάρχει η ομάδα εθελοντών με όνομα “Octopus for a Preemie, Greece, Μικρό Χταπόδι by 31 ebdomades”.

Ήδη ορισμένες Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) σε νοσοκομεία της χώρας (Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία, Αττικόν, Έλενα Βενιζέλου, Ιασώ Θεσσαλίας, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης) έχουν δεχτεί και υποδεχτεί τη δράση με μεγάλη χαρά και το δίκτυο εθελοντών φροντίζει να τις τροφοδοτεί με τα ανάλογα χταποδάκια. Στόχος είναι βέβαια να ανοίξουν ακόμα περισσότερες πόρτες ΜΕΝΝ, τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τα χταποδάκια πλέκονται με πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και παραδίδονται πλυμένα και αποστειρωμένα στις ΜΕΝΝ, ώστε να δοθούν στα πρόωρα νεογνά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη και το βιβλίο με τίτλο “Τα χταποδάκια της Δανίας”, που δίνει οδηγίες βήμα βήμα για το πώς μπορεί να πλέξει κανείς χαριτωμένα χταποδάκια, είτε για να προσφερθούν ως δώρο σε μωράκια, είτε -ακόμα καλύτερα- με σκοπό να ενισχυθεί η εθελοντική δράση για τα πρόωρα μωράκια στις ΜΕΝΝ των νοσοκομείων.

Όσο η δράση στην Ελλάδα μεγαλώνει, τόσο μεγαλύτερη γίνεται και η ανάγκη να ενταχθούν στο δίκτυο περισσότεροι εθελοντές πλέκτες και πλέκτριες, ώστε να ανταποκρίνονται στη ζήτηση των νοσοκομείων. Η ομάδα “Octopus for a Preemie, Greece, Μικρό Χταπόδι by 31 ebdomades” αναζητά εθελοντές από κάθε μέρος της Ελλάδας και με πολύ μεγάλη προθυμία φροντίζει να λύνει απορίες και να κατευθύνει βήμα βήμα, μέχρι να δημιουργηθούν τα σωστά χταποδάκια.

Ένα παιχνιδιάρικο, πολύχρωμο χταποδάκι, πλεγμένο με αγάπη, μπορεί να διευκολύνει την παραμονή του βρέφους στη θερμοκοιτίδα, αλλά και να εμψυχώσει την οικογένειά του τη συγκεκριμένη περίοδο που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για βοήθεια. Ποιος θα είναι ο επόμενος εθελοντής λοιπόν;

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη