17.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποιες πλαστικές σακούλες εξαιρούνται του περιβαλλοντικού τέλους

Share

Νέα δεδομένα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου στις καταναλωτικές συνήθειες, με την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους επί της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα. Η χρέωση είναι πλέον 4 λεπτά του ευρώ (με ΦΠΑ), η οποία εισπράτεται ως ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος, με στόχο να σταματήσει η εκτεταμένη και πολλές φορές αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας που προέκυπτε από τη δωρεάν διάθεσή της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη, τα τρία σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα του περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες που επιβλήθηκε από την αρχή του έτους είναι τα παρακάτω τεχνικά χαρακτηριστικά και εξαιρέσεις:

  • Στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα), χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος.
  • Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγησή τους στον πελάτη.
  • Εξαιρέσεις:
    Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα τροφίμων. Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.
[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη