Ένας ιαπωνικός υπερυπολογιστής έδειξε ότι η υγρασία μπορεί να επηρεάσει πολύ τη διασπορά σωματιδίων του κορονοϊού, υποδεικνύοντας ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι μετάδοσης σε ξηρές συνθήκες σε εσωτερικούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες.
Το εύρημα υποδηλώνει ότι η χρήση υγραντήρων μπορεί να βοηθάει στον περιορισμό των μολύνσεων σε περιόδους κατά τις οποίες δεν είναι δυνατός ο αερισμός των χώρων μέσω των παραθύρων, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα από τον ερευνητικό κολοσσό Riken και το πανεπιστήμιο του Κόμπε.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να προβάλουν σε μοντέλο την εκπομπή και τη ροή σωματιδίων που μοιάζουν με αυτά του ιού από μολυσμένους ανθρώπους σε διάφορους εσωτερικούς χώρους. Υγρασία άνω του 30% στην ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα υπερδιπλάσια ποσότητα σωματιδίων σε αερολύματα σε σύγκριση με επίπεδα 60% ή υψηλότερα, έδειξαν οι προσομοιώσεις.
Η μελέτη έδειξε επίσης πως οι διαφανείς πλαστικές ασπίδες προσώπου δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες στο να εμποδίζουν την εξάπλωση των αερολυμάτων. Άλλα ευρήματα έδειξαν πως οι πελάτες εστιατορίων και καφέ κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν Covid-19 από κάποιον που κάθεται δίπλα τους, απ’ ό,τι από κάποιον που κάθεται απέναντί τους στο τραπέζι, καθώς και ότι ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν σε χορωδίες θα πρέπει να περιοριστεί και να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους.
Όλο και περισσότεροι ειδικοί του τομέα της υγείας συμφωνούν πως ο κορονοϊός μπορεί να διαδοθεί μέσω του αέρα. Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών αναθεώρησαν τις οδηγίες τους αυτόν τον μήνα ανακοινώνοντας πως το παθογόνο αυτό μπορεί να παραμείνει στον αέρα για ώρες.
Η ερευνητική ομάδα του Riken με επικεφαλής τον Μακότο Τσουμποκούρα είχε χρησιμοποιήσει στον παρελθόν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να φτιάξει ένα μοντέλο των συνθηκών μετάδοσης στα τρένα, τους χώρους εργασίας και τις σχολικές τάξεις.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι προσομοιώσεις έδειξαν πως τα ανοιχτά παράθυρα στα επιβατικά τρένα μπορεί να αυξήσει τον εξαερισμό κατά δύο έως τρεις φορές, μειώνοντας τη συγκέντρωση μικροβίων του περιβάλλοντος. “Ο τυφλός φόβος ή η αβάσιμη αυτοπεποίθηση των ανθρώπων μπροστά στη μόλυνση της Covid-19 υπάρχουν απλούστατα επειδή είναι αόρατη”, δήλωσε ο Τσουμποκούρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ