Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*
Σήμερα θα αρχίσουμε μια σειρά άρθρων που αφορούν στην υπέρταση, από το πιο απλό, το πώς τη μετράμε, έως την διερεύνηση, αλλά και την αντιμετώπιση.
Όσο κι αν φαίνεται απλό, η μέτρηση της αρτηριακής μας πίεσης γίνεται πολύ συχνά λάθος. Και το λάθος αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές αντιμετώπισης. Παλαιότερα, πολλοί θα θυμάστε τα κλασικά πιεσόμετρα με τη φούσκα και το “ρολόι” μέτρησης, αλλά και τα υδραργυρικά πιεσόμετρα στα ιατρεία. Όλα αυτά τα εξαφάνισε σχεδόν η τεχνολογία. Πλέον σε σπίτια αλλά και ιατρεία χρησιμοποιούμε τα σύγχρονα ηλεκτρονικά αυτόματα πιεσόμετρα.
Καταρχάς να πούμε πως σαφώς εμπιστευόμαστε τα πιεσόμετρα μέτρησης στο μπράτσο και όχι στον καρπό. Ο βασικός λόγος είναι ότι η θέση του χεριού μας με αυτά του καρπού, επηρεάζει σημαντικά τις τιμές, αλλά κυρίως γιατί από μια ηλικία και πάνω, οι αρτηρίες σκληραίνουν στα άκρα και αυτό μας δίνει λάθος τιμές στον καρπό.
Η μέτρηση γίνεται μόνο σε καθιστή θέση, και συνήθως στο αριστερό χέρι. Δεν απαγορεύεται στο δεξί, αλλά τα περισσότερα πιεσόμετρα (όχι όλα) είναι σχεδιασμένα για το αριστερό χέρι, που με σωστές οδηγίες από τον γιατρό σας, μετράει σωστά και στο δεξί. Οι ιδανικές ώρες μέτρησης είναι το πρωί, όχι αμέσως μετά το ξύπνημα, αλλά μισή με μία ώρα μετά, πριν λάβουμε όμως πρωινό ή καφέ, αλλά και το βράδυ λίγο πριν τον βραδινό ύπνο, εφόσον όμως δεν έχουμε φάει, πιεί ή καπνίσει την τελευταία μια ώρα.
Καθόμαστε με την πλάτη ακουμπισμένη στη ράχη του καθίσματος, δε σταυρώνουμε τα πόδια μας, τα οποία πρέπει να ακουμπούν στο πάτωμα, και βάζουμε το χέρι ύπτιο επάνω στο τραπέζι δίπλα μας. Βάζουμε την περιχειρίδα του πιεσόμετρου ψηλά στο μπράτσο (να απέχει 1-2 εκατοστά από την γραμμή του αγκώνα) και με το λάστιχο προς την εσωτερική πλευρά του σώματος (να κοιτάει ελαφρά προς το σώμα).
Καθόμαστε χαλαρά 5 λεπτά και μετά μετράμε 2 φορές την πίεση με απόσταση 1-2 λεπτών την μια από την άλλη (σημαντικό). Καταγράφουμε και τις δύο μετρήσεις (όχι μόνο την μικρότερη). Εάν το πιεσόμετρό μας έχει ρύθμιση για τρεις μετρήσεις δεν τη χρησιμοποιούμε, εκτός αν έχει απόσταση 1 λεπτό η μία από την άλλη, που όμως δε θα βρείτε σε οικιακά πιεσόμετρα, τα οποία έχουν ρύθμιση ανά 15 δευτερόλεπτα, που δεν είναι ορθή.
Να σημειώσω εδώ πως δεν είναι όλα τα πιεσόμετρα ίδια. Αναζητάτε πιστοποιημένα πιεσόμετρα από κλινικές μελέτες και ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει στην ορθή επιλογή ανάλογα τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε. Να ξέρετε πως υπάρχουν αξιόπιστα πιεσόμετρα από πολύ χαμηλές τιμές. Οι μετρήσεις που θα μεταφέρετε προς τον γιατρό σας θα καθορίσουν την ορθή αγωγή σας και είναι πολύ σημαντικό να είναι αξιόπιστες.
* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης
[adning id="140783"]