Θέματα υγείας: Πόσα λαχανικά και φρούτα να καταναλώνουμε;

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Τώρα το καλοκαίρι, υπάρχει αφθονία φρούτων και λαχανικών και είναι μια καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα. Την ανάγκη μεγάλης κατανάλωσής τους, με την διατροφή μας.

Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί υγείας όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ ή το Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, έχουν το σύνθημα “Eat five a day”, δηλαδή την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, κάθε ημέρα. Ως μερίδα ορίζουμε 1 μέτριο φρούτο, ½ φλιτζάνι φρέσκα φρούτα ή μαγειρεμένα λαχανικά, ένα φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή ¼ του φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα.

Τα λαχανικά μπορεί να είναι ωμά (όπως μαρούλι, αγγούρι, καρότο, τομάτα) αλλά και μαγειρεμένα (όπως κολοκυθάκια, χόρτα, κουνουπίδια, μπρόκολα κλπ). Προσέξτε εδώ να μην περιλάβετε την πατάτα διότι έχει πολύ άμυλο και πρέπει να καταναλώνεται με πολύ μέτρο.

[adning id="140783"]


Για να προσθέσετε πιο εύκολα τα λαχανικά και τα φρούτα στην διατροφή σας, υπάρχουν πολλοί τρόποι, όπως το να βάζετε φρούτα στο γιαούρτι σας, να πίνετε ένα ποτήρι χυμό την ημέρα, να αντικαταστήσετε τα τυποποιημένα σνακ στην δουλειά με ένα φρούτο ή λίγα αποξηραμένα (προσοχή στην ποσότητα γιατί περιέχουν ζάχαρη), το φαγητό σας κρέας ή ψάρι να συνοδεύεται από ψητά λαχανικά, αντί ρύζι και πατάτες και να αντικαταστήσετε την ανάγκη σας για γλυκό με ένα φρούτο.

Να σημειώσουμε εδώ πως ειδικά τους χειμερινούς μήνες που δεν έχουμε πολλά φρούτα και λαχανικά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα κατεψυγμένα, τα οποία με τις σύγχρονες μεθόδους παρασκευής και συντήρησης είναι εξίσου ωφέλιμα με τα φρέσκα.

Η προσπάθεια υποκατάστασης των θρεπτικών συστατικών των φρούτων και λαχανικών με χάπια δεν ωφελεί. Εκτός ειδικών περιπτώσεων που θα συζητήσετε με τον γιατρό σας, η λήψη φυσικής μορφής τροφών υπερέχει κατά πολύ, κυρίως λόγω καλύτερης απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών.

Μεσογειακή διατροφή λοιπόν και πάλι. Τρώτε λαχανικά και φρούτα, βάλτε τα λαδερά 1-2 φορές την εβδομάδα στο τραπέζι σας και μην ξεχνάτε πως λιγότερα ζωικά τρόφιμα μόνο καλό για την υγεία σας είναι.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη