Θέματα υγείας: Πόσο επικίνδυνη είναι η θρομβοφλεβίτιδα;

flevothromvosiΑπό τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Όπως το λέει και η λέξη, η θρομβοφλεβίτιδα είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία σχηματίζεται ένας θρόμβος μέσα σε μια φλέβα. Το συνηθέστερο σημείο αυτής της θρόμβωσης είναι το φλεβικό δίκτυο των ποδιών μας, ωστόσο μπορεί να συμβεί και σε φλέβες των χεριών μας.

Οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι διάφορες και δεν έχουν να κάνουν με την γενική άποψη πως υπάρχει πρόβλημα κυκλοφορικού. Αυτός ο όρος αφορά συνήθως στις αρτηρίες μας και είναι άλλη κατάσταση.

Όσον αφορά στις φλέβες των χεριών μας, αιτία είναι συνήθως κάποιος τραυματισμός τους από την είσοδο καθετήρων για χορήγηση ορών και φαρμάκων. Η πολυήμερη παραμονή ενός καθετήρα στο ίδιο σημείο, αυξάνει την πιθανότητα της θρόμβωσης, καθώς και η χρήση φαρμάκων που επηρεάζουν το τοίχωμα της φλέβας, όπως διάφορες χημειοθεραπείες.

Η πιο συχνή όμως περίπτωση αφορά τις φλέβες των ποδιών μας και αφορά στις επιφανειακές ή στις εν τω βάθει φλέβες μας. Οι συνήθεις αιτίες για τον σχηματισμό θρόμβου αίματος στην περίπτωση αυτή είναι η παραμονή στο κρεβάτι μετά από επέμβαση, το παρατεταμένο κάθισμα σε ένα μεγάλο ταξίδι με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, η χρήση αντισυλληπτικών ειδικά εάν γίνεται από καπνίστριες, η ύπαρξη καρκινικών όγκων και βέβαια η κακή κατασκευή των φλεβών με συνέπεια την εύκολη λίμναση του αίματος. Ακόμη, περιπτώσεις φλεβοθρόμβωσης συναντάμε στην κύηση, ειδικά με την σημαντική αύξηση του βάρους που περιορίζει σημαντικά την βάδιση.  Όλες αυτές οι περιπτώσεις επιδεινώνονται πολύ από την ύπαρξη παχυσαρκίας, η οποία δυσχεραίνει πολύ την αποχέτευση του φλεβικού δικτύου.

Κυρίως η εν τω βάθει θρόμβωση είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, διότι ο θρόμβος αυτός μπορεί να μετακινηθεί προς το σώμα και να σφηνωθεί στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή, μια πολύ βαρειά κατάσταση. Τα περιστατικά φλεβοθρόμβωσης είναι κάθε χρόνο πολλά, περίπου 650.000 κάθε χρόνο για όλη την Ευρώπη με αρκετές περιπτώσεις πνευμονικής εμβολής, ως επιπλοκή, που είναι συχνά θανατηφόρος.

Η διάγνωση αυτής της κατάστασης γίνεται συνήθως από τον έντονο πόνο στην περιοχή της θρόμβωσης, το οίδημα της περιοχής και πολύ συχνά την αύξηση της θερμοκρασίας , με έντονη ερυθρότητα ή και την εμφάνιση πυρετού. Βέβαια κάποιες φορές τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και πολλές φορές διαφεύγει της προσοχής μας.

Η σοβαρότερη προσπάθεια πρέπει να δοθεί στον τομέα πρόληψης της θρόμβωσης και αυτό μπορεί να γίνει με την λήψη κάποιων μέτρων. Δεν παίρνουμε αντισυλληπτικά και καπνίζουμε ταυτόχρονα. Όταν παραμείνουμε στο κρεβάτι ή περιοριστεί σημαντικά η κινητικότητά μας, πάντα με συμβουλή του γιατρού μας παίρνουμε αντιπηκτικά συνήθως με υποδόριες ενέσεις ή με χάπια, χρησιμοποιούμε ειδικές ελαστικές κάλτσες, τις οποίες φοράμε με ειδικό τρόπο, πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι μας, και όταν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε πολύωρο ταξίδι σε καθιστή θέση, συζητάμε με τον γιατρό μας για λήψη κάποιας αγωγής και προσπαθούμε να σηκωνόμαστε και να περπατάμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Όταν υποπτευθούμε ύπαρξη θρόμβωσης, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας και συνήθως η τελική διάγνωση τίθεται με υπερηχογράφημα των φλεβών, όπου αποκαλύπτεται η απόφραξη. Η αγωγή περιλαμβάνει χρήση μεγάλων δόσεων αντιπηκτικών και ανύψωση του ποδιού, ψηλότερα από το σώμα. Κάποιες φορές απαιτείται και η παραμονή στο νοσοκομείο. Επίσης γίνεται χρήση αντιφλεγμονωδών ή και κάποιες φορές θρομβολυτικών φαρμάκων. Μετά την λήξη της οξείας φάσης, γίνεται χορήγηση αντιπηκτικών από το στόμα για αρκετούς μήνες, στην προσπάθεια αποτροπής νέου επεισοδίου.

Την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για την βαριά επιπλοκή της φλεβοθρόμβωσης που είναι η πνευμονική εμβολή.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη