20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιχείρηση Ελευθερία: Πότε ανοίγουν τα ραντεβού για 30άρηδες και 40άρηδες

Ευελιξία για τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca - Προς το παρόν προτιμότερος ο εμβολιασμός των εγκύων με εμβόλια mRNA

Share

Αύριο, Μεγάλη Τρίτη 27/4, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών και όσοι κλείσουν ραντεβού θα μπορούν να εμβολιαστούν άμεσα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 40-44 ετών τη Μεγάλη Πέμπτη 29/4, επίσης με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ το Μ. Σάββατο 1/5 θα ανοίξει για τις ηλικίες 45-49 ετών, για όλα τα εμβόλια.

Μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί: 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Αναλυτικά ανά ηλικιακή ομάδα, τα ποσοστά συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν ως εξής:

85+: 62% με τουλάχιστον μία δόση, 67% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
80-84: 62% με τουλάχιστον μία δόση, 67% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
75-79: 71% με τουλάχιστον μία δόση, 78% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
70-74: 55% με τουλάχιστον μία δόση, 73% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
65-69: 35% με τουλάχιστον μία δόση, 71% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
60-64: 51% με τουλάχιστον μία δόση, 64% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
55-59: από τις 21/4 που άνοιξε η πλατφόρμα, έχουν κλειστεί 263.000 ραντεβού (53%)
50-54: από τις 24/4 που άνοιξε η πλατφόρμα, έχουν κλειστεί 270.000 ραντεβού (43%)

Ευελιξία για τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca – Προς το παρόν προτιμότερος ο εμβολιασμός των εγκύων με εμβόλια mRNA

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε, σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ότι εάν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες, καθώς αυτό τον εξυπηρετεί, μπορεί να το δηλώσει και να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από 8 εβδομάδες. “Υπάρχει αυτή η ευελιξία μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, αντί για 12 εβδομάδες η δεύτερη δόση να γίνεται εάν κάποιος το επιθυμεί μετά από τις 8 εβδομάδες”, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αυτό δεν επηρεάζει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, το οποίο θα εξακολουθεί να είναι προστατευτικό ακόμα και αν ο εμβολιασμός πραγματοποιηθεί μετά από οκτώ εβδομάδες.

Όσον αφορά στο εμβολιασμό των εγκύων, είπε ότι υπάρχουν ασφαλή δεδομένα για τα εμβόλια της Pfizer και αναμένονται περισσότερα δεδομένα για αυτά της Astra Zeneca. Όπως εξήγησε, ο εμβολιασμός με τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) είναι ασφαλής για τις εγκύους, όπως προέκυψε από μεγάλη μελέτη σε 90.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδια τόνισε ότι τα εμβόλια ιικού φορέα, όπως αυτό της Astra Zeneca, είναι κατά 99,9% ασφαλή για την κύηση, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί, θέλουμε το 100% της ασφαλείας και αυτά τα δεδομένα δεν αναμένεται να αργήσουν. “Αν εμβολιαστεί μία γυναίκα η οποία είναι έγκυος και δεν το γνώριζε, με ένα εμβόλιο ιικού φορέα, δεν σημαίνει ότι σταματάει την κύηση – και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την αναπαραγωγική διαδικασία νέων γυναικών αυτή η επιστημονική αναμονή”, είπε η κα Θεοδωρίδου. Συμπλήρωσε δε, λέγοντας, πως προς το παρόν “είναι προτιμότερο μία γυναίκα που εγκυμονεί τώρα να εμβολιαστεί με ένα εμβόλιο mRNA όπου έχουμε 100% ασφάλεια”.

Στο μεταξύ, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα διεθνή στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης που ίσχυε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τη χώρα μας, δίνοντας το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από την ερχόμενη 5 Μαΐου. “Τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις σπάνιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες” είπε και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η επιτήρηση του εν λόγω εμβολίου, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη και λεπτομερής αναφορά εφόσον προκύψει κάτι διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Είπε επίσης, πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο, που θα πάει εκεί όπου για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να φτάσουν τα άλλα εμβόλια.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη