Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*
Ένα σύμπτωμα που συχνά προκαλεί ανησυχία και οδηγεί σε κακές σκέψεις είναι το πρήξιμο των ποδιών. Η αιτία όμως τις πιο πολλές φορές δεν είναι κάτι σημαντικό.
Όταν το πρήξιμο είναι στους αστραγάλους και το πέλμα, μια συχνή αιτία είναι η παρατεταμένη ορθοστασία σε συνδυασμό κάποιες φορές με την προβληματική φλεβική κυκλοφορία στα κάτω άκρα μας. Μένοντας λοιπόν πολύ ώρα όρθιοι, το αίμα συσσωρεύεται στους αστραγάλους, ενώ αν περπατάμε, επειδή υπάρχει σύσπαση της γάμπας, το αίμα επιστρέφει στην καρδιά. Άλλη μια αιτία για πρησμένα πόδια είναι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού που έχει ως συνέπεια την κατακράτηση υγρών, τα οποία με την ορθοστασία κατεβαίνουν χαμηλά στα πόδια και γίνονται ορατά. Το μεγάλο σωματικό βάρος πάλι οδηγεί σε πρησμένα πόδια, που οφείλεται και πάλι σε διαταραχή της φλεβικής επιστροφής του αίματος.
Οιδήματα στους αστραγάλους εμφανίζονται συχνά με την λήψη κάποιων φαρμάκων που συνήθως χορηγούμε για την υπέρταση. Αυτό το πρήξιμο δεν είναι επικίνδυνο και μόνο αν είναι πολύ μεγάλο αλλάζουμε τη φαρμακευτική αγωγή. Προέχει η καλή ρύθμιση της πίεσής μας από κάποιο μικρό πρήξιμο στα πόδια μας!
Αυτές οι αιτίες που περιγράψαμε κάνουν ανώδυνο πρήξιμο και είναι περίπου το ίδιο και στα δύο πόδια, εκτός από την πιο σπάνια περίπτωση να έχουμε σημαντική φλεβική ανεπάρκεια μόνο στο ένα πόδι ή μετά από χειρουργική επέμβαση να έχει αφαιρεθεί μεγάλη φλέβα από το ένα πόδι, το οποίο πάντα θα είναι λίγο ή πολύ πρησμένο.
[adning id="140783"]Αν το πρήξιμο συνοδεύεται και από πόνο ή ο αστράγαλος είναι κόκκινος, τότε μπορεί να υπάρχει κάποια φλεγμονή στην άρθρωση και να έχουμε ορθοπεδικό θέμα. Αν ο πόνος και το πρήξιμο είναι ψηλότερα στην γάμπα, η όποια είναι και ζεστή σε σχέση με την άλλη, τότε ίσως οφείλεται σε θρόμβωση της φλέβας, μια κατάσταση που λέγεται θρομβοφλεβίτιδα και είναι αρκετά επικίνδυνη και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Αφήνουμε τελευταίες τις περιπτώσεις που το πρήξιμο χαμηλά στα πόδια οφείλεται σε κάτι πιο σοβαρό από τα παραπάνω. Είναι κυρίως η καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιά μας αδυνατεί λόγω διαφόρων νοσημάτων, όπως η μυοκαρδιοπάθεια ή η βαριά στεφανιαία νόσος, να διώξει το αίμα που επιστρέφει σε αυτήν και αυτό λιμνάζει κάτω χαμηλά στα πόδια στα αρχικά σταδία και κατόπιν στους πνεύμονες, προκαλώντας έντονη δύσπνοια ή και γεμίζοντας την κοιλιά μας με υγρά (ασκίτης). Βαριά κατάσταση με δύσκολη αντιμετώπιση. Η βαριά νεφρική ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκαλέσει οιδήματα, τα οποία εμφανίζονται σε πολύ προχωρημένη νόσο, με πλήρη σχεδόν καταστροφή των νεφρών και συχνά είναι πιο γενικευμένα, δηλαδή εμφανίζεται πρήξιμο και στα άνω άκρα ή το πρόσωπο.
Συνεπώς το πρήξιμο στα πόδια συνήθως δεν είναι κάτι το σοβαρό, όμως σε όσες περιπτώσεις οφείλεται σε βαρύ νόσημα, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο σημάδι και μόνο ο γιατρός σας μπορεί να κάνει διαχωρισμό της πιθανής σοβαρότητας.
* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης
[adning id="140783"]