Δήμος Θήρας: Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων

“Η φροντίδα των αδέσποτων ζώων, ως καθρέφτης της κοινωνίας, βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο σημαντικών ενεργειών της σημερινής Δημοτικής Αρχής, από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι και σήμερα, με αδιάλειπτες και αναβαθμισμένες δράσεις σε όλα τα πεδία που σχετίζονται με αυτό το ζήτημα”, αναφέρει ο Δήμος Θήρας σε σχετική ανακοίνωσή του, ενημερώνοντας παράλληλα για το τρέχον πρόγραμμα διαχείρισής τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων για το 2020, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Θήρας ολοκλήρωσε από την 30/9/20 όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ένταξης για χρηματοδότηση όλων των επιλέξιμων δαπανών αποστέλλοντας τον σχετικό φάκελο προς την διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας.

Από τότε, 180 αδέσποτα περισυνελέγησαν, στειρώθηκαν, εμβολιάσθηκαν φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των 2.652 ταυτοποιημένων σκυλιών με microchip (διεθνή κωδικό) αλλά και χαρακτηριστικό tattoo με τον αύξοντα αριθμό του δημοτικού μητρώου. Παρά τις ιδιαίτερες φετινές ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας, το 50% περίπου υιοθετήθηκε ενώ το υπόλοιπο 50% επανεντάχθηκε.

Ο Δήμος προχώρησε σε σύμφωνο συνεργασίας και με τα δυο φιλοζωικά σωματεία Santorini Animal Welfare Association (SAWA) και Stray Paws Santorini (SPS) τα οποία χρηματοδοτεί και πέραν του προγράμματος με τροφές για τα ζώα, άνω των 2.500€ ανά μήνα.

Η υλοποίηση του προγράμματος στοίχισε περί τις 34.000€ με 70% επιδότηση των επιλέξιμων δαπανών.

Την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω δράσεων πιστοποίησε τόσο η τριμελής επιστημονική επιτροπή των τριών κτηνιάτρων, όσο και η πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος, επιτροπές που συστάθηκαν με Δημοτική απόφαση, βάσει της σχετικής νομοθεσίας Ν.4039/2012 και Ν.4235/2014.

Η στελέχωση της Διεύθυνσης με εξειδικευμένο Δημοτικό υπάλληλο για την διαχείριση των αδέσποτων -μετά και την παρακολούθηση σχετικής εκπαίδευσης στην Αθήνα– αλλά και ο νέος εξοπλισμός του τμήματος με σχετική υποδομή βοήθησε στην περισυλλογή  αδέσποτων σκύλων, ακόμα και με ιδιαίτερα προβληματική συμπεριφορά.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Θήρας, παρά την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος, ο αριθμός των αδέσποτων παραμένει μεγάλος, ενώ η δυναμική φιλοξενίας στα καταφύγια των φιλοζωικών σωματείων είναι σε κατάσταση κορεσμού. Οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία δεν ευνοούν τις υιοθεσίες σε χώρες του εξωτερικού, παράλληλα με τα τεχνικά προβλήματα μη έκδοσης των σχετικών διαβατηρίων από την κτηνιατρική διεύθυνση.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στη διαχείριση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Στην προσπάθεια για μηδενικό αποτύπωμα των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Θήρας, η πιστή τήρηση της νομοθεσίας, η ενημέρωση των δημοτών και η πλήρης καταγραφή στο δημοτικό μητρώο όλων των δεσποζόμενων ζώων αποτελούν μονόδρομο, παράλληλα με αυστηρούς ελέγχους αλλά και επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων σε όλους τους παραβάτες.

Στο πλαίσιο αυτό έχει δρομολογηθεί σειρά δράσεων τόσο για την ενημέρωση των δημοτών, σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους του Δήμου. Έχει υπογραφεί επίσης ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο νέο σύμφωνο συνεργασίας με την οργάνωση Zero Stray Pawject (ZSP) που ασχολείται ειδικά με το θέμα της πλήρους καταγραφής και ελέγχου των δεσποζόμενων ζώων, εστιάζοντας έτσι στην πηγή του προβλήματος της παρουσίας των αδέσποτων ζώων στη Σαντορίνη.

Τέλος, ο Δήμος Θήρας με ειδικό κλιμάκιο εξωτερικού συνεργείου ελέγχει την ποιότητα ζωής των αδέσποτων ζώων και -ειδικότερα λόγω των ευαίσθητων σημερινών συνθηκών- εφαρμόζει συγκεκριμένο και ελεγχόμενο πρόγραμμα σίτισης για σκύλους και γάτες, σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία, ελέγχοντας παράλληλα και επεμβαίνοντας σε περιπτώσεις προβληματικής συμπεριφοράς και σχέσης αδέσποτων αλλά και πολιτών.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη