Πρόγραμμα “Heroes of Europe: Volcanic Agriculture” για την προώθηση ηφαιστειακών προϊόντων

Συμμετέχουν και οι οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη

Με εντυπωσιακό ρυθμό εξελίχθηκε ο πρώτος χρόνος υλοποίησης της προωθητικής εκστρατείας “Heroes of Europe: Volcanic Agriculture”, που στοχεύει στην προώθηση των οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, Soave, Lessini Durello καθώς και του τυριού ΠΟΠ Monte Veronese στις αγορές της Ελλάδας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Σουηδίας. Για το πρόγραμμα συνεργάζονται οι ιταλικές ενώσεις οινοπαραγωγών Soave και Lessini Durello, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines και ο συνεταιρισμός παραγωγών τυριών από την περιοχή του Veneto Monte Veronese.

Με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόγραμμα διαρκεί τρία χρόνια και έχει ως στόχο όχι μόνο την προώθηση των παραπάνω προϊόντων ΠΟΠ, αλλά και τη διάδοση μεγαλύτερης γνώσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που έχουν τις ρίζες τους σε ηφαιστειακά εδάφη. 

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ηφαιστειακά προϊόντα
Αν και τα ηφαίστεια συχνά φέρνουν στο μυαλό φυσικές καταστροφές και, ως εκ τούτου, μπορούν να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα, η οινοποίηση προσφέρει μια νέα προοπτική στην αξιολόγηση αυτού του είδους περιβάλλοντος. Τα ηφαίστεια αποτελούσαν ανέκαθεν από τα πιο πολύτιμα παραδείγματα της διαλεκτικής μεταξύ ανθρώπου και φύσης και χαρακτηρίζονται από εξαιρετική γονιμότητα και γενναιοδωρία του εδάφους.

Η Σαντορίνη αναδύθηκε πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια και το οικοσύστημά της προήλθε από την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη η οποία κάλυψε ολόκληρο το νησί με ένα στρώμα 30 μέτρων από πέτρα λάβας, τέφρα και ελαφρόπετρα μεταξύ του 1627 π.Χ. και του 1600 π.Χ.. Το έδαφός της αποτελείται από χοντρή άμμο, ελαφρόπετρα, ηφαιστειακή τέφρα και στερεοποιημένα πετρώματα λάβας. Η έλλειψη αργίλου στο πλούσιο σε άμμο έδαφος του νησιού έχει καταστήσει τα αμπέλια απρόσβλητα στη φυλλοξήρα, γι’ αυτό και οι αμπελώνες της Σαντορίνης είναι από τους παλαιότερους στον κόσμο. Το νησί διαθέτει 1.200 εκτάρια ηφαιστειακών αμπελώνων σε ένα έδαφος που έχει επίσης ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό: είναι φτωχό σε οργανική ύλη αλλά πλούσιο σε ανόργανα άλατα, με εξαίρεση το κάλιο, με συνέπειες στη χημική του σύνθεση και με αποτέλεσμα τα κρασιά ΠΟΠ της Σαντορίνης να έχουν χαμηλό pH.

Δράσεις προγράμματος Heroes of Europe: Volcanic Agriculture
Οι οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη προωθήθηκαν εντατικά κατά τους τελευταίους μήνες μέσα από εκδηλώσεις στη Prowein 2022, στοχευμένα masterclasses για επαγγελματίες της οινικής αγοράς στην Σουηδία, Ολλανδία και Ισπανία, διοργάνωση οινικού roadshow με walkaround tastings με ομιλήτρια την Caro Mauer MW σε τέσσερις πόλεις της Γερμανίας (Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγάρδη), εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Ελλάδα από τον Γιάννη Καρακάση MW, καθώς και συμμετοχή περισσότερων από 60 δημοσιογράφων, οινοχόων και άλλων διακεκριμένων επαγγελματιών από τις οινικές αγορές-στόχους σε οργανωμένες επισκέψεις εξοικείωσης στη Σαντορίνη. Οι δράσεις του πρώτου έτους ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στις 29/11 με τη διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου για επαγγελματίες HORECA στο χώρο του WSPC από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW.

Επόμενη δράση είναι η συμμετοχή του προγράμματος στη μεγάλη γιορτή του ελληνικού κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς στις 3-4 Δεκεμβρίου, το Volcanic Agriculture of Europe ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για συμμετοχή στον Χάρτη των Γεύσεων.

“Η προωθητική καμπάνια Heroes of Europe: Volcanic Agriculture, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την Σαντορίνη αλλά και την Ελλάδα, να προβάλλει τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη μοναδικότητα των προϊόντων που παράγονται στα ηφαιστειογενή οικοσυστήματα του νησιού μας, ως αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ της φύσης και της ανθρώπινης δράσης στη διάρκεια των αιώνων”, δήλωσε ο Πρόεδρος της SantoWines  Μάρκος Καφούρος.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της SantoWines Ματθαίος Δημόπουλος τόνισε: “Στόχος της SantoWines είναι η χρήση όλων των εργαλείων που τίθενται στη διάθεσή μας και η καλλιέργεια συνεργασιών για την προώθηση και ανάδειξη των εξαιρετικών προϊόντων της σαντορινιάς γης. Η Σαντορίνη αποτελεί μοναδικό παράδειγμα κορυφαίου τουριστικού προορισμού ο οποίος όμως έχει καταφέρει να εδραιωθεί και ως terroir κορυφαίων, παγκόσμιας κλάσης κρασιών. Για την υλοποίηση του προγράμματος Heroes of Europe: Volcanic Agriculture έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε και με άλλα οινοποιεία του νησιού, και συγκεκριμένα το Κτήμα Αργυρού, το Κτήμα Σιγάλα και τη Γαία Οινοποιητική”.

Τα ΠΟΠ προϊόντα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Soave: Η ονομασία Soave, μια από τις παλαιότερες στην Ιταλία, που εγκρίθηκε με βασιλικό διάταγμα το 1931, αποτελείται από περίπου 7.000 εκτάρια αμπελώνων που βρίσκονται διάσπαρτοι σε 13 δήμους στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας της Βερόνα. Η Garganega, το γηγενές λευκό σταφύλι πίσω από τα κρασιά Soave, καλλιεργείται σε αυτούς τους λόφους ηφαιστειακής προέλευσης εδώ και αιώνες. Σήμερα, εννέα εταιρείες διαφορετικού μεγέθους είναι μέλη της Ένωσης Παραγωγών, για ένα σύνολο περίπου 47 εκατομμυρίων φιαλών που παράγονται ετησίως.

Lessini Durello: Το Lessini Durello είναι μια ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης που αποδίδεται σε δύο τύπους οίνων από τις επαρχίες της Βερόνα και της Βιτσέντζα, το Lessini Durello Spumante και το Lessini Durello Spumante Riserva, που παράγονται και οι δύο με το γηγενές σταφύλι Durella. Το Lessini Durello DOC, που παράγεται είτε με τη μέθοδο charmat είτε με την κλασική μέθοδο, είναι ένας φρέσκος και ευχάριστος αφρώδης οίνος που είναι γεμάτος χαρακτήρα: ένα άρωμα που θυμίζει το μήλο της ράντας και τα κίτρινα εσπεριδοειδή, μια μεγάλη μεταλλικότητα που είναι χαρακτηριστική των οίνων με ηφαιστειακό terroir και μια χαρακτηριστική υφή τανίνης.

Σαντορίνη: Ο οίνος ΠΟΠ Σαντορίνη είναι ένα λευκό κρασί που παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Σαντορίνης. Το ασύρτικο είναι ένα δημοφιλές λευκό σταφύλι που ευδοκιμεί στην ηφαιστειογενή γη του. Ως μεμονωμένη ποικιλία ή σε συνδυασμό με το αρωματικό αθήρι και το ντελικάτο αηδάνι, παράγει ξηρούς λευκούς οίνους και το Vinsanto, το παραδοσιακό επιδόρπιο κρασί που παρασκευάζεται από λιαστά σταφύλια. Τα διάσημα σε όλο τον κόσμο κρασιά της Σαντορίνης χαρακτηρίζονται από την ηφαιστειακή τους προέλευση και συνδυάζουν υψηλή οξύτητα με έντονη και τραγανή μεταλλικότητα στον ουρανίσκο. Ζωηρά και γεμάτα σώμα, χαρακτηρίζονται από ένα χαρακτηριστικό άρωμα εσπεριδοειδών. Οι οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη παλαιώνουν καλά σε δρύινα βαρέλια και στη φιάλη και γίνονται πιο σύνθετοι, καθώς οι νότες τσαγιού, καβουρδισμένων ξηρών καρπών και μελιού γίνονται πιο έντονες.

Monte Veronese: Το τυρί Monte Veronese είναι μια προστατευόμενη ονομασία προέλευσης που χαρακτηρίζει την περιοχή του Βένετο. Το γάλα προέρχεται, μετατρέπεται και στη συνέχεια μεταποιείται στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Βερόνας. Πρόκειται για μια κυρίως ορεινή περιοχή πλούσια σε εύφορα βοσκοτόπια. Το Monte Veronese παράγεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα και κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές: “latte intero” (πλήρες γάλα) και “d’allevo” (ώριμο γάλα). Διατίθεται στα ακόλουθα μεγέθη: διάμετρος από 25 έως 35 cm, ύψος από 6 έως 11 cm, βάρος από 6 έως 10 kg. Το τυρί “d’allevo” Monte Veronese προστατεύεται από την οργάνωση Slow Food.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://volcanicagricultureofeurope.com/

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη