Σ. Τσιόδρας: “Προς το παρόν δεν συστήνεται η χρήση μάσκας και γαντιών από τον γενικό πληθυσμό”

Ν. Χαρδαλιάς: Κλειστές για το κοινό οι εκκλησίες και τη Μ. Εβδομάδα - Β.Κοντοζαμάνης: Μετά την κρίση θα έχουμε ένα αποδοτικό και σύγχρονο σύστημα υγείας

Την ξεκάθαρη άποψη ότι δε συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης εκτός σπιτιού εξέφρασε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ωστόσο, επισήμανε ότι η χρήση μάσκας ίσως επαναξιολογηθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στη χώρα μας κυρίως για την πιθανή μέταδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Συμπλήρωσε επίσης ότι δε συστήνεται ή μπορεί ακόμη να είναι και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα (μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας) από τον γενικό πληθυσμό. “Οι μάσκες αυτές δεν κάνουν για τον γενικό πληθυσμό. Μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνες γιατί μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς που εργάζονται στις ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους”, ανέφερε. Πάντως ο κος Τσιόδρας επισήμανε ότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού, θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας.

Όσον αφορά τα γάντια και τη χρήση τους από τον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι “υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση τους προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό. Ενώ οι προθέσεις είναι καλές, η χρήση γαντιών μιας χρήσης αδιακρίτως είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη παρά καλό”. Όπως εξήγησε, πολλοί φορούν γάντια πιστεύοντας ότι τους προστατεύουν με κάποιον τρόπο, όμως αυτά δεν είναι σχεδιασμένα για εκτεταμένη χρήση, ενώ παράλληλα μπορεί να μπορεί να οδηγήσουν σε ψευδή αίσθηση ασφάλειας ή ο ιός να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια. Ως πιο ασφαλές μέτρο πρόληψης συστήνεται το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της επιδημίας, ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 71 νέα κρούσματα, με το σύνολο να ανέρχεται στα 1.955, εκ των οποίων το 57% αφορά άνδρες. Από αυτά τα κρούσματα, τα 518 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 734 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 79, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Οι 16 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ σε ποσοστό 77% έχουν υποκείμενο νόσημα. Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τρεις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κοροναϊού στους 86, εκ των οποίων 27 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 73 έτη. Δεκαέξι ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όσον αφορά τα τεστ αντισωμάτων, ο κος Τσιόδρας εξήγησε ότι περνάμε τη φάση όπου αναζητούμε αξιόπιστα τεστ τα οποία θα αξιοποιήσουμε αργότερα για να μελετήσουμε την επιδημία και την πορεία του ιού στη χώρα. “Φαίνεται ότι υπάρχει μια ανάπτυξη ανοσίας, η οποία είναι αυτό που λέμε η βραχυπρόθεσμη ανοσία, η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει” είπε, συμπληρώνοντας ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί ως προς την αξιοπιστία τους. “Αυτά τα τεστ αν θέλουμε να είναι τέλεια, θα πρέπει να μην χάνουν κανέναν και να λέμε “αυτός το πέρασε”. Τέτοια τεστ δεν υπάρχουν ακόμα”, ανέφερε, τονίζοντας ότι σε ένα μήνα θα έχουμε αξιόπιστα τεστ.

Όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο κος Τσιόδρας είπε ότι έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας και αφορούν ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Ελλάδα. “Σε αυτούς έχουμε ανιχνεύσει τον ιό στο ανώτερο αναπνευστικό. Άλλο έχουν μολυνθεί από τον ιό κι άλλο έχουν εμφανίσει τη νόσο. Τους βαφτίζουμε κρούσματα αλλά δεν νοσούν. Υπάρχει μία φάση που λέγεται προσυμπτωματική, 1-3 μέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικοί οι άνθρωποι που είναι προσυμπτωματικοί και συμπτωματικοί από τους ασυμπτωματικούς. Γνωρίζουμε όμως ότι και οι ασυμπτωματικοί συμμετέχουν στη μετάδοση”, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πόσο πολύπλοκη είναι η νόσος που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κάποια κριτήρια που δείχνουν ποιος από τους ασθενείς θα νοσήσει βαριά και ποιος πιο ελαφριά, είπε ότι γνωρίζουμε ελάχιστα προς το παρόν για αυτό και πρόσθεσε “βλέπουμε και το ένα και το άλλο και αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτοί που έχουν προχωρημένη ηλικία και παράγοντες κινδύνου λόγω άλλων νοσημάτων, νοσούν πιο βαριά και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν συμπτώματα. Επίσης, ξέρουμε ότι κάποιοι νέοι έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του αμυντικού τους συστήματος, έχουν μια αυξημένη φλεγμονή η οποία τους οδηγεί σε πνευμονία αλλά δεν είναι συχνό” Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει έκρηξη άλλων νοσημάτων μετά το κύμα της επιδημίας του κορονοϊού καθώς πολλοί παραμελούν την πρόληψη, είπε ότι μιλώντας με καρδιολόγους διαπιστώνει ότι προς το παρόν συμβαίνει κάτι διαφορετικό. “Υπάρχει μια μείωση των εμφραγμάτων. Κάποια από τα νοσήματα φαίνεται να συνεχίζουν την πορεία τους και κάποια είναι σαν να έχουν “σταθμεύσει”.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί χωρίς εξαιρέσεις ο συγχρωτισμός των πολιτών και η μετάδοση του ιού. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Εκκλησία της Ελλάδος συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητας στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνεις προς τους πιστούς ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επικαλούμενος τις σημερινές διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Μητροπολίτη Ναύπακτου, είπε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών, δηλαδή για έναν ψάλτη και έναν νεοκόρο. Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς, τόνισε. Απηύθυνε επίσης έκκληση να ακολουθήσουμε την προτροπή της Ιεράς Συνόδου να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή και πως δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια.

Επιπρόσθετα, ο κος Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο όσον αφορά στα αεροδρόμια, επισημαίνοντας πως σε εξέταση για τον κορονοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φθάνουν στη χώρα.

Τέλος, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε τον αδιαπραγμάτευτα δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας, επαναλαμβάνοντας ότι κανένας πολίτης δεν έχει πληρώσει ούτε πρόκειται να πληρώσει στο μέλλον για υπηρεσία που σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Συμπλήρωσε επίσης ότι σε πολύ σύντονο χρονικό διάστημα “καταφέραμε ως χώρα και ξεπεράσαμε στρεβλώσεις του παρελθόντος, καλύψαμε ελλείψεις, προσφέραμε νέες υπηρεσίες, ανοίξαμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φέραμε καινούργιο εξοπλισμό, στελεχώνουμε το Σύστημα Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και θέσαμε σε πλήρη λειτουργία τόσο το πρωτοβάθμιο όσο και το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας”. Όπως είπε ο κος Κοντοζαμάνης, όλα αυτά δημιουργούν μια παρακαταθήκη για το μέλλον, διότι μέχρι στιγμής το σύστημα υγείας τα έχει πάει καλά και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, ενώ εξέφρασε και τη βεβαιότητα ότι μετά την υγειονομική κρίση που βιώνουμε θα έχουμε ένα “πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό και πιο σύγχρονο σύστημα υγείας”.

Τέλος, ο κος Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι η χώρα μας στον τομέα της υγείας αυτή την περίοδο έχει κάνει ένα “ψηφιακό άλμα”, καθώς δράσεις που σχεδιάζονταν να υλοποιηθούν μέσα στο 2020, υλοποιήθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όπως η άυλη συνταγογράφηση. Όλα αυτά, όπως είπε, είναι προς όφελος των πολιτών, δεν επιφέρουν κανέναν κόστος και τον εξυπηρετούν στην καθημερινή του επαφή με στο σύστημα υγείας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη