Το εμπορικό πλοίο “Νέαρχος” έχει προσαράξει, από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 27/10/2018, στα αβαθή της Νέας Καμένης, στην πλευρά που βλέπει την Παλαιά Καμένη.

Αναμένονται εμπειρογνώμονες, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση του πλοίου πριν επιχειρηθεί η αποκόλλησή του.

Πηγή χάρτη: MarineTraffic.com

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από το Λαύριο με ενδιάμεσες στάσεις στη Σύρο, την Τήνο και τη Μύκονο και κατευθυνόταν προς τον Αθηνιό της Σαντορίνης. Έχει κατασκευασθεί το 1968, είναι 4163 τόνων και έχει μήκος 87μ.

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα το προσαραγμένο πλοίο, προκειμένου να έχει άμεση αντίληψη της κατάστασης.

Νεότερη ενημέρωση 27/10 – ώρα 17:30

Η επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σωμα-Ελληνική Ακτοφυλακή για το περιστατικό αναφέρει τα παρακάτω:

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Θήρας, πρωινές ώρες σήμερα, για περιστατικό προσάραξης του Φ/Γ-Ο/Γ “ΝΕΑΡΧΟΣ” Ν.Π. 12368, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νησίδας Νέας Καμένης Θήρας, με δεκατρείς (13) ημεδαπούς μέλη πληρώματος, πέντε ημεδαπούς (05) επιβάτες και πέντε (05) βυτιοφόρα οχήματα.

Το εν λόγω πλοίο, είχε αποπλεύσει από το Λαύριο για Σύρο-Τήνο-Μύκονο- Θήρα και επιστροφή, ενώ σύμφωνα με δήλωση του Πλοιάρχου, από την προσάραξη προκλήθηκε ζημιά στο αριστερό μέρος της πλώρης, με μικρή και ελεγχόμενη εισροή υδάτων στα διπύθμενα του πλοίου.

Άμεσα υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή κατέπλευσαν προς τυχόν παροχή συνδρομής, δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το Ε/Γ-Τ/Ρ “ΓΑΡΜΠΗΣ” Ν. ΘΗΡΑΣ 53 με επιβαίνων στέλεχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., και ένα Ρ/Κ πλοίο, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ από την οικεία Λιμενική Αρχή ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Από το Λιμεναρχείο Θήρας που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του “ΝΕΑΡΧΟΣ” μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

Νεότερη ενημέρωση 28/10 – ώρα 19:40

Φωτογραφία του προσαραγμένου πλοίου από το μεσημέρι της 28/10/2018.

Φωτογραφία: Hotel Art Photography TRYFON Ν. GEORGOPOULOS
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here