Β. Παπαευαγγέλου: Προσοχή στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε τουριστικές περιοχές

Ξεχωριστή αναφορά σε Πάρο, Μύκονο, Θήρα - Αύξηση κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες σε Σύρο και Σαντορίνη - Συνολικά βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται συνεχώς, ο μέσος κυλιόμενος των 7 τελευταίων ημερών μειώθηκε σημαντικά στα 617 νέα κρούσματα ανά ημέρα, μείωση κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Οπως είπε η μείωση αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 35 έτη.

Η διασπορά του ιού μειώνεται, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε κατά 40%, ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, το ίδιο και το Rt στην επικράτεια, περίπου στο 0,76%. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων, κυρίως σε νέους ανθρώπους, όπως στο Ρέθυμνο, την Σύρο και τη Σαντορίνη και ο λόγος, όπως είπε, της μείωσης της διάμεσης ηλικίας των νέων αυτών κρουσμάτων σχετίζεται με την αυξημένη κινητικότητα ή και την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Ταυτόχρονα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα φαινόμενα αυτά τονίζουν είπε η κα Παπαευαγγέλου την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των πολιτών άνω των 50 ετών, καθώς όπως είπε μέσα στο καλοκαίρι είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στους νέους που στη συνέχεια θα μεταδώσουν την λοίμωξη στους μεγαλύτερους.

“Οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας πρασίνισαν, με εξαίρεση την Δυτική Αττική, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και την Φλώρινα, όπου ακόμα υπάρχει αρκετή διασπορά του ιού”, ανέφερε η καθηγήτρια. Σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς όπως η Κως, η Θήρα, η Πάρος και η Μύκονος, παρά τον μικρό αριθμό των νέων κρουσμάτων, παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και η επιτροπή εμπειρογνώμων προτείνει εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στις τουριστικές περιοχές καθώς και των ελέγχων στους εργαζόμενους του τομέα του τουρισμού. “Καθότι η γενική εικόνα είναι πολύ ικανοποιητική , οι συχνές, μικρές εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας μας θυμίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα”.

Όπως διευκρίνισε αργότερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, παρόλο που μεταξύ άλλων οι Περιφερειακές Ενότητες Θήρας και Νάξου, είναι στο Επίπεδο 2- Κίτρινο του επιδημιολογικού χάρτη, οι δήμοι Ανάφης, Σικίνου, Φολεγάνδρου και Αμοργού βρίσκονται στο Επίπεδο 1-Πράσινο.

Το ΕΣΥ επανέρχεται στην κανονικότητα
Σημαντική είναι και αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο επανέρχεται στην κανονικότητα, ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, με μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19, σε περίπου 1200 ασθενείς. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημερου μειώθηκε σε 89 ασθενείς την ημέρα. Ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης επίσης μειώνεται, όπως και ο αριθμός των πολιτών που χάνουν τη ζωή τους, με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας να είναι 13 θάνατοι την ημέρα. Οι νέες προβλέψεις μιλούν για μείωση των διασωληνωμένων ασθενών κάτω από 100 στην επικράτεια τον επόμενο μήνα.

“Αυτή η θετική εικόνα οφείλεται στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αλλά και δευτερευόντως στον καλό καιρό”. Αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, πάνω από 60%, σημειώνεται σε πολλά νησιά όπως η Κέα, η Κύθνος, η Μύκονος, η Μήλος, η Άνδρος κ.α. Αντίθετα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, κάτω από 30%, παρατηρείται στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες και Ευρυτανία. Ανακοίνωσε ότι ανάλογα με την εμβολιαστική κάλυψη θα προσαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες και οι εισηγήσεις της Επιτροπής για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ελευθερία.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου Covid-19
“Δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη” είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι ένας στους επτά, ακόμα και αφού αναρρώσει από την οξεία φάση της λοίμωξης, εμφανίζει συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η κεφαλαλγία, η δυσκολία συγκέντρωσης και η μείωση της μνήμης, η δύσπνοια και άλλα συμπτώματα, που επιμένουν συχνά για 3 και 6 μήνες. Είπε ότι αφορά όλες τις ηλικίες, ακόμα και παιδιά, κυρίως όμως την ομάδα 35-49 ετών. “Πρόκειται για μια πολυοργανική νόσο”, είπε, και ο ΠΟΥ προτείνει περισσότερη έρευνα σε αυτό το πεδίο. Υπογράμμισε με έμφαση ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η προστασία και η αποφυγή νόσησης, εμβολιαζόμενοι και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη