Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία του Φ. Φόρτωμα

Φ. Φόρτωμας: "Υπηρετούμε έναν εθνικό σκοπό"

Σε κλίμα συναίνεσης συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες (1/2) υπό τη νέα της σύνθεση η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, με αντικείμενο τον προγραμματισμό εργασιών της. Τη συνεδρίαση άνοιξε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππος Φόρτωμας, ο οποίος αναφερόμενος στον καθοριστικό και προερξάρχοντα ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών διά της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, πρότεινε το πλαίσιο δράσεων της Επιτροπής σύμφωνα και με τον Κανονισμό της Βουλής.

Αντικείμενό της Επιτροπής, η οποία κατά την τρέχουσα σύνοδο αποτελείται από 31 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι η διατήρηση και προαγωγή των σχέσεων του ελληνικού λαού και της Βουλής με τον απανταχού Ελληνισμό, ο συντονισμός της δράσης της Βουλής με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, η μελέτη των προβλημάτων των απόδημων Ελλήνων, η προώθηση της επίλυσής τους, καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων με τα ελληνικής καταγωγής μέλη άλλων κοινοβουλίων.

Για την υλοποίηση του αντικειμένου της Επιτροπής, ο κος Φόρτωμας έθεσε ως κύριες προτεραιότητες την ενίσχυση των γλωσσικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και θεσμικών δεσμών των απόδημων Ελλήνων με τη μητρόπολη. Για την ενίσχυση των δεσμών αυτών πρότεινε, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή να εργαστεί με γνώμονα την υποστήριξη και προβολή των σωματείων της διασποράς, ενώ επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες της γενιάς των αποδήμων του brain drain. Εισηγήθηκε δε ως κομβικής σημασίας, τη χαρτογράφηση των ανά περιοχή ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων προς τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυσή τους, ενώ μίλησε επίσης για κοινές προκλήσεις που τους αφορούν καθολικά και η πολιτεία οφείλει να εξετάσει.

Δηλωτική των προθέσεων του νέου Προεδρείου είναι η αναφορά του κου Φόρτωμα: “Καλούμαστε να υπηρετήσουμε έναν σκοπό υπερκομματικό, έναν εθνικό σκοπό”. Στη βάση αυτή, εξέφρασε στα μέλη την επιθυμία του για επωφελή διάλογο ανεξαρτήτως κομματικής αναφοράς.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη