Covid-19: Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Την ύπαρξη του πρώτου κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας επιβεβαίωσε σήμερα (2/12) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν ο κος Πλεύρης και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, πρόκειται για Έλληνα που έφτασε στη χώρα μας στις 26/11 από τη Νότια Αφρική, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη. Κατά την άφιξή του στη χώρα, έκανε rapid test που ήταν αρνητικό και από την επόμενη μέρα που άρχισε να εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία υποβαλλόταν σε rapid τεστ που έβγαιναν επίσης αρνητικά, μέχρι τις 29/11 που προέκυψε το πρώτο θετικό τεστ. Στη συνέχεια, με επιπλέον έλεγχο PCR και εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την παραλλαγή Όμικρον, ο ασθενής που προέρχεται από τη Νότια Αφρική βρέθηκε θετικός.

Όπως ανέφερε ο κος Ζαούτης, ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα καθώς και όλες οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κορονοϊό. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, χωρίς να γνωρίζουμε πόση ανοσία.

Ο κος Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη