Πρωτοβουλία Cycladic Identity: Το πρώτο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στην Ίο

Παρουσιάστηκε την Κυριακή 31/3 στους κατοίκους της Ίου το πρόγραμμα “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες” από τη Cinemathesis, το πρώτο από τα εννέα προγράμματα της πρωτοβουλίας Cycladic Identity που έχει αναπτύξει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Το πρόγραμμα της Cinemathesis ήταν ένα κινηματογραφικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ίου, που τους προσκάλεσε να γυρίσουν ένα κινηματογραφικό μονοπλάνο ο καθένας για να αποκαλύψουν τη σύγχρονη ταυτότητα του νησιού, τα τοπόσημα, την ιστορία του τόπου, την αρχιτεκτονική του, τις τέχνες και τις τεχνικές του. Περιελάμβανε τη θεωρητική και τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων, την υλοποίηση γυρισμάτων, την επεξεργασία του παραχθέντος υλικού και τελικά την παρουσίαση της ταινίας στην τοπική κοινωνία.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που φοιτούν στο Βαλέτειο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ίου, στο 1ο Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο Ίου αλλά και στην ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ίου. Η ταινία έχει παραδοθεί στις σχολικές μονάδες και τον Δήμο Ιητών και πέρα από την πρόσφατη παρουσίασή της στους κατοίκους του νησιού, θα αξιοποιείται και σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και των εκπαιδευτικών της Ίου.

Στόχος του Cycladic Identity είναι η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και η διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της μοναδικής τους ταυτότητας. Με άξονες προτεραιότητας τον Πολιτισμό, τη Βιοποικιλότητα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η πρωτοβουλία λειτουργεί ως πλατφόρμα προσέλκυσης και κατανομής πόρων σε προγράμματα τα οποία υλοποιούνται από φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος προκρίθηκαν εννέα πρoγράμματα σε οκτώ νησιά των Κυκλάδων και ειδικότερα σε Αμοργό, Άνδρο, Δονούσα, Ίο, Κέα (2 προγράμματα), Μύκονο, Πάρο & Σίκινο. Η αξιολόγηση των προτάσεων προς χρηματοδότηση έγινε από την Επιστημονική Επιτροπή του Cycladic Identity που συγκροτείται από τους Δρ Δημήτρη Αθανασούλη, Διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Dr Michael Boyd, Senior Research Affiliate Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center The Cyprus Institute, Δημήτρη Καραβέλλα, Γενικό Διευθυντή WWF Ελλάς και Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, Αρχαιολόγο, Εκτελεστική Διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη