20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν. Χαρδαλιάς: Προχωράμε με προσοχή

Share

Ομαλά εξελίσσεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, και αυτή η φάση του ανοίγματος, όπως τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. “Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά, οι συστάσεις σε γενικές γραμμές τηρούνται και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε”, υπογράμμισε ο κος Χαρδαλιάς και επανέλαβε ότι θα ζούμε με τον κορονοϊό για αρκετό καιρό και μέρα με τη μέρα προσαρμοζόμαστε στη νέα καθημερινότητα.

Υπενθύμισε πως από αύριο, Δευτέρα 25/5, επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν και οι χώροι εστίασης. Επίσης, ενόψει των ανακοινώσεων για το αν θα επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί, αναμένεται η σχετική εισήγηση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Επισήμανε πάντως πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική, ενώ αντίστοιχη είναι και η εμπειρία από άλλες χώρες και σημείωσε ότι οι αποφάσεις, όπως σε κάθε βήμα, λαμβάνονται ύστερα από εξαντλητικές διαβουλεύσεις με τους ειδικούς και ανάλυση των πραγματικών δεδομένων.

Ο Υφυπουργός υπενθύμισε τους βασικούς κανόνες για την εστίαση που ανοίγει αύριο:
– Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ., συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας, η οποία προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
– Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
– Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
– Η χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου είναι υποχρεωτική, ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού.

Επίσης, επαναλειτουργούν από αύριο οι ανοικτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν τα κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών με αναπηρίες.

Σε ό,τι αφορά στις πτήσεις εξωτερικού, ο κος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας 15 ακόμα αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν περισσότερα από 1.310 άτομα και όλα τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής ήταν αρνητικά.

Νωρίτερα, ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα 2.878. Από αυτά, τα 626 (21,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.635 (56,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 19 και έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη. Το τελευταίο 24ωρο δεν είχαμε νέους καταγεγραμμένους θανάτους, επομένως ο αριθμός παραμένει στους 171. Οι 50 ήταν γυναίκες (29,2%) και οι υπόλοιποι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 76 έτη και το 94,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 153.963 κλινικά δείγματα.

Νεότερη δημοσίευση 24/5 – ώρα 20:15: Ανοίγουν από 1/6 δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη